Bager oštetio gasovod

Izvor: Blic, 11.Jun.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bager oštetio gasovod

Gasovodna cev u krugu Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ u Omladinskoj ulici pukla je juče ujutru kad ju je tokom izvođenja radova zakačila kašika bagera. Povređenih nije bilo, a ekipe „Srbijagasa“ za nešto više od sat vremena sanirale su kvar. Saobraćaj u Omladinskoj ulici, iz predostrožnosti, jedno vreme bio je obustavljen.

Na mesto događaja izašlo je i jedno vatrogasno vozilo sa pet vatrogasaca, ali na svu sreću, potrebe za njihovom intervencijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije bilo.

- Tokom radova na pripremanju terena za uređenje ovog dela bolničkog kruga i izgradnju parkinga, kašika bagera zakačila je gasovodnu cev. Radnik koji je upravljao bagerom odmah je ugasio vozilo jer mu je tad kabinu zasula velika količina zemlje, a osetio se i gas. Odmah su pozvani vatrogasci, kao i ekipe „Srbijagasa" koje su po dolasku zatvorile ventil i zaustavile curenje gasa, a kasnije i „zakrpile" tu cev. Na svu sreću niko nije povređen - ispričali su nam radnici koje smo juče zatekli ispred magacina i kotlarnice bolnice.

U Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica" kažu da nisu znali da se gasovodna cev nalazi u krugu ove zdravstvene ustanove, jer ne postoji vidno obeležje.

U „Srbijagasu" navode da ovakvi slučajevi nisu retki i da se usled izvođenja radova često dešava, kako kažu, maltene svaki drugi, treći dan, da pukne ili bude oštećena gasovodna cev. U ovom preduzeću naglašavaju da je obaveza svih izvođača radova da pre početka bilo kakvih radova traže mapu gasovoda i odobrenje od „Srbijagasa" i da radove u zoni gasovoda izvode uz nadzor ovog preduzeća.

- Ovo pucanje cevi nije bilo opasno. To je mreža niskog pritiska projektovana do četiri bara. Trenutno, s obzirom na potrebe potrošača, pritisak je 1,8 bara. Cev je u zemlji bila postavljena na dubini od 80 centimetara. Gas je lakši od vazduha i na otvorenom prostoru ne može tek tako da dođe do eksplozije. To znači da kad se stvori varnica ne može da se zapali, ali može u slučaju otvorenog plamena. Po izlasku na teren ekipe su zatvaranjem ventila zaustavile isticanje gasa, pa je samim tim zatvoren i jedan deo mreže, odnosno gas nije imalo nekoliko ulica. Kad se saniralo, gas je odmah pušten - kaže Branko Jokić, zamenik direktora za distribuciju gasa u „Srbijagasu".

Jokić dodaje da tamo, gde gasovodne cevi idu ispod zemlje, trasa gasovoda se spolja vidno ne obeležava.

- Međutim, na dubini od 30 centimetara, od površine zemlje, obeležava se žutom trakom za upozorenja za gas. Ako gas ide ispod asfalta, onda se obeležava mesinganim pločicama sa pravcima i skretanjima gasovodne mreže - kaže Jokić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.