BG LJUBIMAC - Od kako ju je udomila zgrada, Maza ima više od 20 vlasnika!

Izvor: Blic, 20.Jul.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG LJUBIMAC - Od kako ju je udomila zgrada, Maza ima više od 20 vlasnika!

Maza nije običan kućni ljubimac. Ova bakica (izračunato u psećim godinama) ima mnogo veću odgovornost - dočekuje i čuva stanare čitave zgrade u pančevačkom naselju Tesla, koji su je zajedničkim snagama sklonili sa ulice i pružili joj dom u svom holu.

Od poklona za decu mala mešanka završila je na 20 kilometara dalje od svog doma, izbačena iz kola u nepoznatom i skotna.

- Lutala je u tom stanju više od nedelju dana po nevremenu i kiši. Vratila se mokra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prljava, ulepljena. Kuća vlasnika koji su je se odrekli, nalazi se pored naše zgrade, ali uopšte nije želela da se vrati tamo. Čak je neko vreme i lajala na njih, kao iz razočarenja, kada ih vidi. Zavukla se kod nas, ispod terase i nije htela da ode odatle – priseća se Dejana Maksimović, jedan od stanara koji danas brinu o Mazi.

Štenci su zatim srećno udomljeni, a Maza je dobila od stanara dobila kućicu u kojoj je živela sve dok se nije razbolela od ujeda krpelja. Zbrinuo ju je njen omiljeni čika Rade, pa je nastavila da nadzire svj reon oko zgrade. Više se ne vraća u kućicu, strpljivo čeka da neko otvori vrata kako bi ulazila i izlazila, a po zgradi je postavljeno nekoliko činija, u kojoj kako ko prođe pobrine se da uvek bude sita.

- Pojedinci su se žalili, iako ne pravi nikakav nered po zgradi, brinemo se o njoj i redovno čistimo. Nakon dolaska inspekcije raspitali smo se i saznali da ako skupimo potpise za saglasnost većine, Maza može da ostane u zgradi. Na kraju potpisali su svi u zgradi, jer kada je trebalo javno da se protivi, niko nije ni reč rekao - napominje Dejana.

Mnogi tako koji zbog različitih obaveza ne mogu udome ljubimca, našli su rešenje - više stanara uloži po malo ličnog vremena, a Maza nikad srećnija.

Samo je potrebno ispoštovati Odluku o držanju domaćih životinja u Pančevu i Beogradu da bi se na nivou zgrade udomio ljubimac potrebna je saglasnost stanara.

- U kolektivnim stambenim zgradama sa tri ili više stana, u stanu se može držati samo jedan pas ili jedna mačka - navodi se u Odluci.

ODBRANA OD LOPOVA

Stanari su joj pritekli u pomoć, ali i ona je našla način da im se oduži. Kada je interfon zakazao, nijedan alarm sistem nije mogao da zameni upornog psića.

- Lopov nam je ušao u zgradu i ukrao dečja kolica. Naša mezimica, iako nije bila na svom "stražarskom mestu" u zgradi, dočekala ga je ispred ulaza i preprečila mu je put. Osetila je da je neko uzeo nešto što mu ne pripada sa njene teritorije i lajala je sve dok nismo izašli, a vlasnik kolica sustigao lopova - priča Dejana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.