Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG LJUBIMAC Kako sa psima pregurati zimske mesece

Posebna nega biće neophodna vašim ljubimcima kako bi pregurali najhladniji period u godini. Kada temperatura padne, najosetljivija su štenad, ali i jako stare kuce. Kvalitetna ishrana je prioritet, ali jako je bitno da dlaka ne bude mokra.

Različite metode nege koriste se za dvorišne pse i pse koji žive u stanu.

- Psi koji žive u stanu obično su naviknuti na sobnu temperaturu koja je konstantna. Kada izađu napolje na sneg i zimu, neophodno je da se priviknu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << adaptiraju jer je to za njih temperaturni šok. Iz tog razloga moraju biti obučeni kad izlaze – kaže veterinar Igor Nenadović.

Ponudio je adekvatno rešenje i za dvorišne kuce

- Psi koji žive u dvorištu moraju se hraniti jače, što ne podrazumeva kvanitet, nego kvalitet hrane. To su energetski bogate granule koje sadrže ugljene hidrate, masti, protine, minereale. Uticaće na njihovo zdravlje, bolje funkcionisanje organa i kožu će im učiniti otpornijom – zaključuje on.

Redovni pregledi zbog buva i krpelja, kao i preventivne kontrole zbog potmulog kašlja neophodne su u zimskim mesecima.

- Sve češće je oboljenje od srčanog crva, koje začepljuje krvne sudove i krajnji ishod može biti uginuće. – kaže veterinarka Maja Ilić.

Kućni ljubimci nemaju odbrambeni mehanizam koji je jači od našeg. Uvedite ih unutra i obezbedite im adekvatno sklonište od hladnoće, kiše, leda i drugih spoljnih faktora.

NAJOTPORNIJI DUGODLAKI

Najotporniji na zimu su uglavnom dugodlake rase poput azijskog polarnog psa, aljaskog malamuta, samojeda, haskija, japanske akite, nemačkog ovčara i labradora.  Njima štaviše prijaju snežni, zimski meseci, pa leti svoje gazde uvek teraju u hladovinu.

Sa druge strane najodaniji psi, takozvane kraljevske rase slabo se snalaze kad dođe najhladnije godišnje doba. Pa tako kratkodlake čivavice, mađarske vižle, pudle i bišoni, u januarske šetnje izlaze pro-forme.

Postoje dugodlaki i kratkodlaki psi, a svi oni imaju poddlaku koja ne dozvoljava vlazi da dođe do kože. Ipak ne mogu zaustaviti so kojim se posipa asfalt, na šta su šapice naročito osetljive, pa se stoga preporučuje zaštita na nogama u vidu nekih cipelica ili presvlaka, kako bi se jastučići na šapicama sačuvali.

ZA KAPUTIĆ I 3.500 DINARA

Garderoba za pse je odavno postala deo najnužnije opreme za vreme jesenjih i zimskih meseci. Kaputi za pse, kabanice, skafanderi, jakne, čak i pantalone nude se u bezbroj dezena, veličina i modela sa ciljem da Vašeg ljubimca zaštite od niskih temperatura, vetra, snega ili kiše.

U specijalizovanim radnjama za životinje izbor garderobe je odličan. Da bi vašem ljubimcu obezbedili celokupnu opremu kupujući u prosečnom PET shop-u potrebno je da izdvojite od 2.000- 3.500 dinara, a kako kažu prodavci kupaca im ne manjka

- Mi imamo veliki izbor kaputa, kabanica, skafandera za pse, koje dopunjuju i dzemperići, jakne za pse, pantalone ali i čizmice, cene nisu niske za naše standarde, ali vlasnici ne žale da sve to kupe svojim mezimcima. Najčešći kupci su vlasnice maltezera, one jednostavno vole da njihovi psi izgledaju moderno ali i da im bude toplo - objašnjava prodavac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.