BEOGRAĐANI, PAZITE NA KOJIM ČESMAMA PIJETE VODU: Ispravna su samo 3 izvora, evo i koja

Izvor: Telegraf.rs, 01.Avg.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEOGRAĐANI, PAZITE NA KOJIM ČESMAMA PIJETE VODU: Ispravna su samo 3 izvora, evo i koja

Izvorsku vodu u "sirovom" stanju Beograđani mogu da piju samo na tri javne česme - Sveta Petka na Kalemegdanu i u Rakovici, kao i na Topčiderskoj česmi, pokazuje poslednja analiza kvaliteta vode koju je uradio Gradski zavod za javno zdravlje.

Od 15 kontrolisanih česama, na trećini, odnosno na pet, voda nije fizičko-hemijski ispravna, dok je na čak deset nađena bakteriološka zagađenost.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje navode da se radi o izvorskoj vodi koja ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << prolazi tretman prečišćavanja i završne dezinfekcije, pa su najčešći problem mikrobiološka neispravnost, kao i fizičko-hemijska odstupanja. Na osnovu rezultata ispitivanja koja sprovodi GZZJ i stanja na terenu, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja donosi rešenja o zabrani korišćenja vode za piće, na osnovu kojeg lokalna samouprava ili nadležno javno komunalno preduzeće postavlja tablu sa obaveštenjem da voda nije za piće.

Printskrin: google.rs/maps

- Nažalost, postoji problem sa nesavesnim građanima koji skidaju table sa obaveštenjem da voda nije za piće i čime mogu ugroziti ostale potencijalne korisnike vode sa javnih česama. Razlozi lošeg stanja u pogledu ispravnosti izvorske vode sa javnih česama leže u činjenici da za većinu objekata nisu ustanovljene zone sanitarne zaštite, da ne postoje vlasnici koji bi brinuli o uređenju, odnosno održavanju ovih objekata, kao i da ima sugrađana koji ne postupaju u skladu sa osnovnim načelima higijene prilikom korišćenja ovih česama - naglašavaju u GZZJ.

Činjenica je da veći broj javnih česama godinama unazad nije održavan u građevinsko-tehničkom pogledu, a što bi podrazumevalo redovno čišćenje i dezinfekciju kaptaža i održavanje okolnog prostora, sve to utiče da kvalitet izvorske vode na teritoriji Beograda bude izuzetno promenljiv i nestabilan, navode u GZZJ.

Foto: Facebook/Sacuvajmo.Miljakovacki.Izvor

- Postoji i više od 120 česama sa vodom za piće iz distributivne mreže gradskog vodovoda koja je prerađena, prečišćena, hlorisana. One se, uglavnom, nalaze u blizini škola, gradskih parkova, i u zonama šetališta kao što su one u Knez Mihailovoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra. Kontrola vode sa javnih česama povezanih na gradsku distributivnu mrežu radi se u sklopu redovne kontrole kvaliteta vode za piće iz beogradskog vodovoda - napominju u ovoj ustanovi.

Javne česme sa kojih ne treba piti vodu jer je zagađena su - Hajdučka česma, Miljakovački izvor, Sakinac, Kakanjska, Pašina česma dva, Milošev konak, Bele vode, Zmajeva česma, Višnjica, Točkić Barajevo i Higijenski zavod Grabovac.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.