BEOGRADSKA KAFA UGLAVNOM MIKROBIOLOŠKI ISPRAVNA

Izvor: Kurir, 28.Jul.2010, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEOGRADSKA KAFA UGLAVNOM MIKROBIOLOŠKI ISPRAVNA

BEOGRAD - Pržena kafa koja se prodaje u Beogradu je mikrobiološki ispravna i nije štetna po zdravlje građana, pokazalo je prvo istraživanje o kvalitetu kafe koje je uradio Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu.

Hemijskom analizom je međutim utvrđeno da tri od 27 uzoraka koliko je kontrolisano ne ispunjavaju uslove koje su propisane Pravilnikom o kvalitetu. Hemijska analiza obuhvata sadržaj materija rastvorljivih u vodi, sadržaj pepela i sadržaj vlage. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, hemijskom analizom je utvrđeno da uslove ne ispunjava "minas kafa", 100 grama, proizvođača Samostalne trgovinske radnje (STR) "Moka" iz Čačka, "milex" mlevena kafa, 100 grama, proizvođača Pržionice kafe "Milex" iz Beograda, i "bonito", prava kafa, 200 grama, koju po licenci Bonito a.d. Beograd, proizvodi i puni "Grand prom A.D" Novi Beograd.

Profesorica Jovanka Popov-Raljić je kazala da ti uzorci ne ispunjavaju zakonske uslove kvaliteta i dodala da ne bi trebalo da se nalaze u prodaji.

Ona je pojasnila da ti uzroci nisu obuhvaćeni senzornom analizom, koja obuhvata analizu boje, mirisa, ukusa i arome kao i kod mlevene pržene analizu kvaliteta mliva (veličine cestice), a kod pržene kafe veličinu prženog zrna.

Prema toj analizi, pet uzroka ima ekstra kvalitet, deset odličan, pet vrlo dobar, a dobar kvalitet imaju četiri uzorka.

Istraživanje je pokazalo i da je prosečna cena mlevene kafe u pakovanju od 100 grama u Beogradu bila 63,02 dinara. Najnižu cenu je imala "vivo" kafa, vrlo dobrog kvaliteta, kupljena u "Rodi" na autoputu Zemun i koštala je 47,50 dinara. Najskuplja je bila "grand gold" kafa, odličnog kvaliteta koja je kupljena u STR "Grof" na Surčinu po ceni od 78 dinara.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare građani u Srbiji prosečno popiju od 2 do 2,5 kilograma kafe godišnje, najviše kafe oko 15 kilograma piju Skandinavci, dok se godišnje u svetu popije oko 1,5 milijardi šolja kafe.

Naručilac istraživanje je Pokret za zaštitu potrošača Beograd.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kafa u Beogradu mikrobiološki ispravna

Izvor: Blic, 28.Jul.2010

Pržena kafa koja se prodaje u Beogradu je mikrobiološki ispravna i nije štetna po zdravlje građana, pokazalo je prvo istraživanje o kvalitetu kafe koje je uradio Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu...Hemijskom analizom je međutim utvrđeno da tri, od 27 uzoraka koliko je kontrolisano...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.