Izvor: Blic, 03.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azili za lutalice u Rakovici, na Zvezdari i Paliluli

Izgradnja centralnog gradskog azila za pse lutalice u Rakovici biće završena do kraja maja, što će doprineti smanjenju broja napuštenih pasa na ulicama prestonice. Azili manjeg kapaciteta od ovog u Rakovici biće izgrađeni na Zvezdari i Paliluli.

– Ovi objekti u opštinama Zvezdara i Palilula će biti montažni, što znači da će biti uklonjeni kada problem napuštenih pasa bude rešen – kaže Vladimir Terzin, savetnik gradonačelnika za veterinu.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podacima Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za dve godine sprovođenja Strategije za sterilizaciju pasa, broj lutalica se u deset centralnih gradskih opština smanjio sa 7.100 na 4.700.

– Strategija je dala dobre rezultate i biće nastavljena – kaže Terzin, i dodaje da je broj ujeda, od 600 do 800, na godišnjem nivou stabilan.

On je još podsetio da strategija podrazumeva da napušteni psi budu sterilisani, vakcinisani, čipovani i vraćeni na teritoriju „koju su čuvali", jer ih je tako lakše kontrolisati. Strategijom je, takođe, predviđeno da i vlasnici kućnih ljubimaca, kao i psi budu registrovani, kako bi se formirao jedinstven sistem podataka, neophodan za rigorozniju kontrolu.

Rezultati se mogu očekivati za pet godina, ali samo ako bude usvojen zakon o dobrobiti životinja, jer su njime predviđene strože mere za neodgovorne vlasnike.

– Problem lutalica neće biti rešen ukoliko vlasnici pasa budu ostavljali svoje ljubimce na ulicama – upozorava Terzin. Zakonom, koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe na jesen, za vlasnike koji svoje ljubimce ostave na ulici propisuju se kazne od sto hiljada do milion dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.