Azil u Rakovici – dom za ulične pse

Izvor: Politika, 30.Okt.2009, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azil u Rakovici – dom za ulične pse

Azil u Rakovici, površine oko hektara, koji može privremeno da udomi oko 450 pasa, radi dvadesetak dana i još se uhodava, ali rezultati već postoje: 10 kučića je sklonjeno sa ulice, sterilisano i nađeni su im vlasnici.

Zaposleni proveravaju agresivnost uličnih pasa, vakcinišu ih i razmatraju mogućnost njihovog povrataka na ulice. Agresivni ostaju, a sterilisane pitome četvoronošce vraćaju na asfalt. Mnogi ljubimci su spremni na usvajanje i tako će psi ulice konstantno cirkulisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << azilom.

Rad prihvatilišta je, kaže Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za komunalno-stambene poslove, preduslov za sprovođenje strategije rešavanja problema pasa lutalica.

– Nemački veterinari će da sterilišu oko 500 pasa i mačaka, a kroz mesec dana treba da vakcinišemo 800 kučića. Potpisali smo ugovor sa Veterinarskim fakultetom, a vodićemo evidenciju i o takozvanim vlasničkim psima. Oni su mnogo veći problem jer je neophodno da ih čipujemo, evidentiramo i sterilišemo kako bismo sprečili nekažnjeno napuštanje ljubimaca – kaže Terzin.

Predviđeno je da na ovom mestu uskoro proradi i prvi obrazovni centar koji će se baviti obukom pasa za slepe i hendikepirane osobe. U Beogradu za sada ne postoji škola za obuku pasa vodiča, pa se do njih dolazi u inostranstvu, na komplikovan način i uz neophodnih 9.000 evra.

U prihvatilištu za pse radiće i „hotelski deo”, pa će sugrađani za vreme putovanja moći da povere ljubimce na čuvanje.

Grad planira da u sledećoj godini izgradi još od tri do pet azila i tako značajno smanji broj napuštenih životinja.

Danica Drobac, predsednica Evropske inicijative 17, organizacije za zaštitu životinja, pozdravlja otvaranje azila, ali veruje da on ne može da reši uzrok – neodgovorno ponašanje vlasnika.

– Kako sklanjaju sterilisane pse da bi se rasteretile ulice, tako se pojavljuju nesterilisani. Svakog drugog dana nađemo kutiju punu štenaca. Niko u gradu ne zna koliko ima vlasničkih pasa pa se zapitajte kako ćemo rešiti problem ako nisu popisani, ili čipovani – ističe Drobac.

Ona nefunkcionalnom smatra i lokaciju, jer veruje da su retki oni koji će želeti da putuju do Resnika.

LJ. P.

[objavljeno: 30/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.