Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 02:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avalski toranj dobio gazdu

Odlukom vlade, o građevini će se brinuti novoosnovano JP „Emisiona tehnika i veze”. – Upotrebna dozvola početkom sledeće nedelje

Upravljanje Avalskim tornjem biće povereno novoosnovanom JP „Emisiona tehnika i veze”, potvrđeno je „Politici” u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo. Božidar Laganin, državni sekretar ovog ministarstva, kaže da je takva odluka predviđena zaključkom Vlade Srbije od 14. januara ove godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Očekujemo da preduzeće, koje će uslovno biti pod našom nadležnošću, počne da radi ovog meseca. Upravni odbor je formiran, u toku je donošenje internih dokumenata firme a čeka se i imenovanje direktora. U saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja predložićemo način na koji će biti preneto pravo korišćenja. Vlada nam je dala rok do 14. aprila, ali dogovor će biti postignut znatno pre – izjavio je Laganin.

Posle toga, dodaje naš sagovornik, biće raspisan tender za zakup panoramskog restorana na 124. metru tornja. Reč je o prostoru površine stotinak kvadrata za koji, kako kaže Srboljub Panić, zamenik direktora republičke Direkcije za imovinu, već ima zainteresovanih a novac od iznajmljivanja najverovatnije će ići u republički budžet. Da li će prvi posetioci tornja moći da popiju kafu ili će „suva grla” uživati na vidikovcu sa koga pogled seže do Šumadije, još se ne zna. Ono što je poznato, jeste da će upotrebna dozvola, kako kažu u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, biti izdata početkom iduće nedelje.

– Čeka se poslednji nalaz tehničke komisije o delu antenske čelične konstrukcije, koji se očekuje do kraja ove ili početka naredne sedmice. Posle toga, izdaćemo upotrebnu dozvolu koja će u roku od 30 dana posle datuma izdavanja postati pravosnažna. Tako će se steći uslovi datoranj ugosti prve posetioce. O terminu otvaranja odlučiće Odbor za izgradnju Avalskog tornja koji će se verovatno sastati iduće nedelje – rekla je Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja.

Ona je dodala da će Odbor pri odlučivanju verovatno u obzir uzeti i meteorološke prilike, kako bi što veći broj sugrađana mogao da prisustvuje svečanosti.

Osim što će avalski gorostas ponovo postati turistička atrakcija, imaće i istu namenu kao pre NATO bombardovanja, kaže Radiša Petrović, izvršni direktor emisione tehnike RTS-a.

– Objekat će služiti kao radio-televizijski toranj i telekomunikaciono čvorište. Dozvolu za televizijsko emitovanje sa Avale imaju RTS, Pink, B92, Košava i Avala, a radijski program u etar će slati sva tri programa Radio Beograda i „dvestadvojku”, Fokus i Roudstar. Telekomunikacione funkcije koristiće vojska, policija, BIA, možda i mobilni operateri – kaže Petrović.

Novo preduzeće, kako je on objasnio, biće zaduženo i za emitovanje programa javnog servisa i svih stanica sa nacionalnom i lokalnom frekvencijom.

– Predviđeno je da ono gazduje emisionom infrastrukturom i pruža različite usluge emiterima, u šta spada i iznajmljivanje prostora za emitovanje programa – objašnjava Petrović.

Upitan da li toranj zadovoljava standarde digitalne televizije, naš sagovornik odgovara potvrdno.

– Procene su da će prelazak na digitalnu televiziju uslediti za oko dve godine. Bilo bi teško ostvarivo, ako ne i nemoguće, da se taj poduhvat sprovede u delo bez objekta koji poseduje takve mogućnosti kao Avalski toranj – zaključuje Petrović.

D. Bukvić – D. Mučibabić



[objavljeno: 04/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.