Avala pod posebnom zaštitom

Izvor: Politika, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avala pod posebnom zaštitom

Planina Avala dočekaće Novu godinu kao prirodno dobro posebnih vrednosti. Gradski odbornici trebalo bi da do kraja meseca donesu odluku po kojoj će, osim Kosmaja, i ova beogradska planina imati trajnu zaštitu. Povodom obeležavanja 11. decembra, Svetskog dana planina, na lokalni i globalni značaj Avale i Kosmaja osvrnuo se Branislav Božović, gradski sekretar za zaštitu životne sredine. – Obe planine uslovile su mikroklimatske karakteristike šireg područja Beograda. Osim što su šumski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rasadnici i zaštitni bedemi, imaju važnu ulogu kao izvorišta voda, ali predstavljaju i područja za sport, rekreaciju i turizam. Na Avali i Kosmaju nalaze se brojne kulturno-istorijske vrednosti. Ideja o stavljanju pod zaštitu ovih prostora je logička potreba ka unapređenju kvaliteta životne sredine Beograda. Zaštitom ove dve planine dajemo mali, ali značajan doprinos zaštiti osetljivih planinskih ekosistema planete – rekao je Božović.

S obzirom na to da se neki od najvidljivijih dokaza promene klime, prema rečima Momčila Živkovića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, uočavaju u planinskim oblastima, tema ovogodišnje proslave međunarodnog dana planina je "Klimatske promene u planinskim područjima", a slogan "Suočite se sa promenama".

– Topljenje lednika, pomeranje granice snega, promena režima padavina, vegetativnih zona posledice su povećanja globalne temperature na planinama. Porast srednje temperature atmosfere najveći je u planinskim područjima. Promene klime utiču na ekonomiju i u regionu i na globalnom nivou. Na nacionalnom planu, aktivnosti u vezi sa ovim problemom moraju biti usmerene ka smanjenju emisije gasova staklene bašte – istakao je Živković.

Obeležavanju ovog datuma pridružio se i gradski Sekretarijat za sport i omladinu, Planinarski savez Beograda i planinarska društva iz prestonice. Tom prilikom, juče je u Skupštini grada prikazan film "Zastava grada Beograda na vrhovima planina sveta".

– Više od 1.000 planinara u minulih sedam godina, zahvaljujući podršci grada, uspelo je da osvoji brojne svetske planinske vrhove iznad 3.000 metara. To nije samo promocija planina i zdravog života, već i predstavljanje naše države – rekao je Dragan Đirić, iz Sekretarijata za sport i omladinu.

Osim planina, grad planira da zaštiti i mnogobrojne prestoničke parkove. Prema Božovićevim rečima, parkovi nisu samo spomenici prirode, već i urbane vrednosti Beograda.

– Akademski, Finansijski, Pionirski, Tašmajdanski neki su od parkova koji će posebnom odlukom grada biti zaštićeni od urbanističkih promena koje nisu u skladu sa odgovarajućim zakonskim rešenjima o uređivanju ovih prostora – rekao je Božović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.