Autističnu decu nema ko da čuva

Izvor: Blic, 08.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autističnu decu nema ko da čuva

Roditelji osoba ometenih u razvoju lišeni su pomoći sistema. Zorica Komanović odlučila je da svog autističnog sina odgaji sama i potrudi se da mu život učini što lepšim. Međutim, dečak je poslednjih meseci postao agresivan i dva puta ozbiljno ugrozio i svoj i majčin život. Shvativši da je jedini spas smeštaj u instituciji i stručna nega, Zorica se obratila za pomoć Centru za socijalni rad. Ali, naišla je na zatvorena vrata.

– Ljubav može sve da izdrži i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne može se opisati osećaj kad shvatite da ste u bezizlaznoj situaciji. Ne mogu lagati sebe i poricati da je Leka postao opasan za okolinu, ali i samog sebe. Jedino rešenje je da ga smestim u instituciju, gde će ga uz stručnu pomoć čuvati – kaže kroz suze Zorica Komanović, čiji je sedamnaestogodišnji sin, koji je oboleo od autizma, dva puta ugrozio svoj i njen život, nanevši joj teže telesne povrede.

– U tim trenucima samo razmišljam kako da ga zaštitim od samog sebe. Poslednji put me je bacio na pod, čupao mi kosu i udarao stolicom po glavi. Zatim je počeo da povređuje samog sebe udarajući glavom o zid. Policija ga je jedva savladala – kaže nesrećna majka, koja je sve vreme bila svesna njegove agresivnosti, ali ne i činjenice da će se stanje do te mere pogoršati.

Kako Zorica navodi, bila je prinuđena da po prvi put zatraži pomoć, jer je nakon hospitalizacije i ponovnog puštanja kući, njen sin bivao sve agresivniji. Napadi su se iznova ponavljali.

– Obratila sam se Centru za socijalni rad, jer su me i lekari savetovali da je to jedino rešenje za nas. Dobila sam usmenu podršku uz pohvale za moju roditeljsku hrabrost i reči utehe da ja tu više ništa ne mogu. Potpisala sam zahtev za njegov smeštaj u neku od ustanova – kaže Zorica, navodeći da su joj u Centru za socijalni rad obećali da će zbog ozbiljnosti situacije ovaj slučaj biti stavljen na urgenciju. Kako navodi, rečeno je da se dete animira i što više kreće, kako bi se izbegli novi napadi agresivnosti, ali se tragedija se ponovila 9. januara. Nakon hospitalizacije vraćen je kući, ali se u toku noći napad ponovio i tada je Leka povredio i policajca. Od tada se nalazi u bolnici u Palmotićevoj, gde se oporavlja od povreda koje je sam sebi naneo.

– Ne verujući u mogućnost da je dopušteno da se život mog sina iznova ugrozi, obratila sam se čak i Ministarstvu za socijalnu politiku. Dobijala sam kontradiktorne savete, obaveštenja i shvatila sam da svi hoće da odgovornost da prebace jedni na druge – kaže Zorica, navodeći da joj je u međuvremenu stigao poziv za sud sa tužbom Centra za socijalni rad u kojoj nalažu sudu da donese presudu za delimično lišavanje roditeljskih prava. Kako nesrećna majka kaže, u njoj iznose klevetu da je zloupotrebljavala prava iz sadržine roditeljskih prava.

– Tražila sam da mi pomognu, a oni su zadali udarac mojoj volji i snazi da se u humanom društvu i dalje na najbolje načine i do kraja života borim za dobrobit svoga deteta. Savetovali su me da se ne mešam mnogo i da je tako bolje, jer će ga u tom slučaju brže smestiti u instituciju – priča kroz suze Zorica, navodeći da je mnogo boli nepravda i da je njen lični izbor bio da se sinu posveti i da se ta istina ne može papirom „pogaziti”.

– Nikada nisam tražila novac. Skromno živimo, ali Leki je pruženo sve. Ono što sam dobijala kao pomoć od države bilo je dovoljno za nas. Sada tražim samo da mu se spase život, ništa više od toga – kaže Zorica Komanović, navodeći da se sina nikada neće u potpunosti odreći.

Ne zna se uzrok

Autizam je jedan od najtežih razvojnih poremećaja, koji se javlja u ranom detinjstvu, ugrožava normalan razvoj deteta i njegovo kasnije osposobljavanje za samostalan život. Uzroci nastanka autizma još uvek nisu jasno i precizno utvrđeni. Trenutno nema dovoljnog broja ustanova za smeštaj odraslih osoba s autizmom, kao ni zaštitnih radionica i ustanova za sprovođenje adekvatne radne terapije, jer ove osobe ne mogu da se edukuju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.