Arapski partner postao vlasnik 68 odsto preduzeća „Beograd na vodi”

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapski partner postao vlasnik 68 odsto preduzeća „Beograd na vodi”

Kompanija „Belgrejd voterfront kepital investments” iz Abu Dabija uplatom uloga od 22.000 evra preuzela većinsko vlasništvo u zajedničkoj kompaniji koja će graditi stambeno-poslovni kompleks. – Srbija vlasnik 32 odsto kapitala

Kompanija „Belgrejd voterfront kepital investments” (Belgrade Waterfront Capital Investments) iz Abu Dabija zvanično je postala vlasnik 68 odsto preduzeća „Beograd na vodi” uplatom 2,6 miliona dinara, odnosno 22.000 evra kapitala, pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podaci Agencije za privredne registre Srbije (APR).

Kako se navodi u odluci o povećanju kapitala preduzeća „Beograd na vodi”, Republika Srbija je vlasnik 32 odsto tog preduzeća, sa milion dinara upisanog kapitala. Odluka o povećanju kapitala doneta je 28. jula. Novčani kapital je uplaćen 6. avgusta, a u APR je upisan pre dva dana.

Vlasnik „Belgrejd voterfront kepital investments” je arapska kompanija „Igl hils” koji će za finansiranje „Beograda na vodi” dati 300.000.000 evra, od toga polovinu u formi kapitala, a 150.000.000 evra kao zajam u formi pozajmice osnivača. Taj detalj obelodanjen je krajem aprila kada su ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat od nacionalnog značaja potpisali Vlada Srbije i Muhamed el Abar, vlasnik „Igl hilsa”. Tada je objavljeno i to da će se Srbija kod arapskog partnera zadužiti za 90.000.000 evra namenjenih preseljenju železničkih objekata iz Savskog amfiteatra gde će se zidati kompleks i za još 40.000.000 evra kojima će biti plaćena eksproprijacija privatnog zemljišta i zgrada u tom delu grada. Zemljište na desnoj obali Savi, gde će se graditi stambeno-poslovni kompleks od dva miliona kvadrata na 116 hektara, biće izdato u zakup na 99 godina bez naknade arapskom partneru.

Na potpisivanju ugovora gradonačelnik je rekao da će on u celini biti dostupan javnosti čim budu završene „dve-tri pravne radnje” među kojima i podnošenje ugovora Komisiji za zaštitu konkurencije, koja mora da ga odobri kako bi on postao pravosnažan. Komisija je „zeleno svetlo” dala u maju, ali ugovor tada nije objavljen. Siniša Mali potom je najavio da će se to desiti kada bude doneta i odluka o dokapitalizaciji i kada Komisija za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija odobri projekat.Prema ugovoru, „Beograd na vodi” koji je na udaru oštrih kritika stručne javnosti i građana treba da bude sagrađen za 30 godina, a minimum 50 odsto mora biti gotovo za dve decenije. Početak gradnje kompleksa vrednog 3,5 milijarde evra do sada je nekoliko puta pomeran, a prema poslednjim najavama prvi ašov trebalo bi da bude poboden za mesec dana.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.