Izvor: Politika, 19.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza gena otkriva bolesti

U Centru za genetiku DNK građani mogu da obave testove utvrđivanja očinstva, analize koje ukazuju na prisustvo seksualno prenosivih bolesti i virusa koji izaziva rak grlića materice, kao i prenatalnu dijagnostiku

DNK analiza jedina je pouzdana metoda za utvrđivanje očinstva ili srodnika, a nezamenljiva je metoda za identifikaciju identiteta osobe koja je ostavila tragove na mestu zločina. Upravo ovakvim analizama bavi se novootvoreni Centar za genetiku DNK, a stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ove specifične laboratorije dr Bojana Panić, docent na Kriminalističko-policijskoj akademiji, i dr Ana Banjac-Čanak, kažu da je osnovna prednost DNK testova njihova brzina i preciznost.

– Ranije je za počinioce krivičnih dela bilo dovoljno da stave rukavice i da ne može da se utvrdi da li su bili na mestu zločina. Danas rukavice nisu dovoljne. Svi, na licu mesta, ostavljaju dovoljno veliku količinu biološkog materijala na osnovu kojeg može mnogo toga da se utvrdi. Tragovi koji se najčešće analiziraju su mrlje krvi, pljuvačka (opušci, korišćenje čaše, žvake, četkice za zube), dlake, a ćelije kože se mogu naći na svim predmetima koje je osoba koristila. Identifikacija se zasniva na poređenju DNK profila dobijenog iz takvog traga sa profilom osobe na koju se sumnja – istakla je Ana Banjac, koja je doktorirala u Minhenu, a iskustvo u ovoj oblasti sticala u laboratoriji Instituta za nuklearne nauke u Vinči i DNK laboratoriji MUP-a Srbije.

Istraživanja pokazuju da svaki treći muškarac koji posumnja da je otac deteta i zbog toga se podvrgne testiranju, zapravo i nije, ali iskustvo zaposlenih u ovoj laboratoriji dosad je pokazalo da su svi oni koji su došli na testiranje – pravi očevi.

– Planiramo da radimo i analize genetski modifikovane hrane. Kapacitet naše laboratorije je veliki, pa možemo da budemo neka vrsta DNK servisa i jedina privatna laboratorija koja se bavi forenzikom – rekla je Bojana Panić, koja je doktorirala na Univerzitetu u Kembridžu i četiri godine rukovodila DNK laboratorijom MUP-a.

U ovom centru radi se i prenatalna dijagnostika, odnosno uzimanje uzoraka iz plodove vode kod trudnica, da bi se videlo postoje li genetski poremećaji koji mogu da imaju ozbiljne posledice kod beba, poput Daunovog, Edvardsovog, Patauovog, Klinefelterovog, ili Tarnerovog sindroma. Ovoj vrsti analiza, prema rečima naših sagovornica, trebalo bi da se podvrgnu trudnice koje imaju više od 35 godina, one koje u porodici imaju genetske poremećaje, žene koje su imale više od tri spontana pobačaja, stjuardese i žene koje su bile izložene nekoj vrsti zračenja. Test se predlaže i onim trudnicama koje imaju „loš” nalaz ultrazvuka, ali i onim budućim mamama koje su ostale u drugom stanju zahvaljujući veštačkoj oplodnji.

– Prednost nove metode je velika, jer je neophodno uzimanje manje količine biološkog materijala za analizu, čime se smanjuje rizik od pobačaja. Ova analiza je gotova za 24 časa. Materijal neophodan za testiranje uzima ginekolog – naglasila je Banjac.

Ona ističe da su veoma značajna i testiranja DNK metodom koja je jedina pouzdana za utvrđivanje prisustva takozvanog humanog papiloma virusa, koji je osnovni uzrok nastanka raka grlića materice.

– Jedini radimo genetsku tipizaciju, odnosno određivanje vrste HPV tipa. U analizi možemo da detektujemo 18 različitih tipova. Bitno je odrediti tip, jer nisu svi kancerogeni. Vakcinacija štiti samo od dva tipa, 16 i 18, koji su odgovorni za dve trećine kancerogenih oboljenja, ali ne štiti od ostalih koji su odgovorni za 30 odsto nastalih karcinoma. Analiza se preporučuje svakoj ženi koja je seksualno aktivna, a najbolji su rezultati kada se ujedno radi i Papanikolau test – dodala je Ana Banjac.

U ovoj ustanovi moguće je uraditi gensko testiranje na hemofiliju, analiziranje prisustva seksualno prenosivih bolesti, saznati da li je sterilnost kod muškaraca „zapisana u genima”, a tu su i analize vezane za respiratorne infekcije.

Budući da u našoj zemlji sve više ljudi oboleva od različitih vrsta kancera, značajne su i one analize koje omogućavaju da se na vreme utvrdi da li neka osoba nosi rizik od naslednog kancera. Dr Panić kaže da ako se kod nekog potvrdi postojanje takozvanog onkogena, to ne znači da će osoba da oboli od raka, ali da treba da zna da ima predispoziciju za nastanak bolesti.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.