Izvor: Blic, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinisti u pohodu na krov Severne Amerike

Šestočlana ekipa beogradskog alpinističkog kluba "Pobeda" odletela je u London, a krajnja destinacija je Aljaska, gde će do 20. juna pokušati da osvoje Deneli visok 6.194 metra, najviši vrh Severne Amerike. Vođa ekspedicije, Valjevac Zoran Stepanović priča za "Blic nedelje" da alpiniste očekuje najteža misija od kako su odlučili da "pokore" sedam najviših svetskih vrhova.

"Pobeda" je, naime, sada na pola zacrtanog puta osvajanja najviših planinskih vrhova na svih sedam kontinenata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stepanović i njegove kolege su pre tri godine osvojili Elbrus, najviši vrh Evrope, 2005. godine stigli su do Akonkagve, najvišeg vrha Južne Amerike, a prošle godine popeli su se i na Kilimandžaro, "krov" Afrike. U osvajanje Denelija krenuli su Maja Nikolić, Siniša Vujić, Miralem Husanović, Aleksandar Rašin, Duško Matić i Zoran Stepanović.

- Ekspedicija traje do 20. juna, a na planini ćemo provesti punih mesec dana. Iako nije najviši, Deneli je po mnogo čemu najteži alpinistički poduhvat. Očekuju nas mnogobrojni problemi, a prvi je sam položaj planine koja se nalazi u subarktičkoj zoni, što znači da su "normalne" temperature u zoni vrha od minus 30 do minus 40 stepeni, a ekstremi idu i do 50 stepeni Celzijusa ispod nule. Drugi problem je što je sloj stratosfere tanji pri polovima, pa je njegovih 6.194 metra kao 7.000 metara visine na našim geografskim širinama. Sem hladnoće i retkog vazduha, očekuje nas i tehnički najproblematičnija ruta jer su neke deonice pod nagibom od 60 stepeni, potpuno u ledu - ispričao je Stepanović neposredno pre ulaska u avion.

Čitav uspon iznosi 4.200 metara, pošto je najniža tačka penjanja, zbog konfiguracije planine, na nešto manje od 2.000 metara.

- Dodatni problem je što na Deneliju nećemo imati nikakvu podršku vodiča ili nosača, tako da će nas šestoro nositi kompletnu opremu i hranu. Reč je o prtljagu od 70 kilograma.

S takvim opterećenjem, Stepanović i njegove kolege će se početkom juna popeti na visinu do 4.328 metara, gde će im biti gornji bazni logor i gde će čekati priliku da "napadnu" Deneli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.