Advokat svih građana Beograda

Izvor: Politika, 19.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat svih građana Beograda

Dušanka Gaćeša skoro tri godine štiti prava stanovnika prestonice i pomaže im u rešavanju problema sa kojima se suočavaju u gradskoj upravi, ustanovama i javnim preduzećima. – Građanin iz Kosjerića žalio se jer mu je Drina poplavila deo njive

Iza švedske reči ombudsman, na kojoj mnogi „lome” jezik, krije se institucija kojoj može da se obrati svaki stanovnik prestonice kada oseti da mu neko ugrožava građanska prava. Ulica Tiršova, broj 1, četvrti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sprat, kancelarija Dušanke Gaćeše, građanskog branioca, adresa je koju svakodnevno pohode desetine sugrađana. Ulažu žalbe, primedbe, predloge, kritike, pozive...

– Nema procedura, nema formulara, ništa nije zvanično. Moje glavne osobine su dostupnost i otvorenost. Građani dođu, izlože problem i ukoliko sam nadležna, odmah krećem u akciju. Tu sam za njih svakog radnog dana od 10 do 15 časova, sem srede – objašnjava Dušanka Gaćeša, prestonički ombudsman.

Nije ljubitelj tog naziva, jer je mnogi često „prekrste” u omnibusa ili bambusmana. Sebe voli da smatra narodnim predstavnikom i zaštitnikom prava svih Beograđana.

Rođena je u Beogradu 1964. godine, a radila je kao advokat, pa u Ministarstvu pravde i Narodnoj kancelariji predsednika republike, gde je kako kaže mnogo naučila. Bivši gradonačelnik, Nenad Bogdanović, predložio je za ombudsmana, zakletvu je položila u septembru 2006. godine i od tada predstavlja bedem koji nikome ne dopušta da dira u prava Beograđana.

Kaže da je najbitnije da građanin dođe i iskreno izloži problem. Odmah se stupa u kontakt sa ustanovom ili institucijom koja je povredila nečija prava i stvar se najčešće „ispegla”.

– Važno je da građani znaju da ne mogu da kontrolišem gradonačelnika, gradsko veće i Skupštinu grada. Ne mogu ni da se mešam u ugovore između fizičkih i pravnih lica, to je posao za sudove. Niti mogu da podnosim tužbe u njihovo ime. Ali zato kada god neko oseti da mu Gradska uprava, odnosno sekretarijati, gradske službe, ustanove i javna i komunalna gradska preduzeća ne dopuštaju da ostvari neka svoja prava valjalo bi da mi se obrati – kaže advokat svih Beograđana.

Kada su se nedavno javili problemi sa „Infostanom”, njena kancelarija bila je pod „okupacijom”. Građani su se žalili na visoke račune, nerealne kamate... U dogovoru sa gradskim vlastima i rukovodstvom „Infostana” ona i njen tim uspeli su da omoguće građanima da dobiju brojeve sudskih izvršenja na koje će ukoliko su redovno plaćali račune moći da se žale.

Pamti slučaj starije sugrađanke kojoj je u vozilu GSP-a ispisana kazna. Penzionerka je uredno poništila staru kartu, ne znajući da su se nekoliko dana ranije na kioscima pojavile nove. Posle kontakta sa nadležnima iz GSP-a, zaposleni u kancelariji ombudsmana Gaćeše izdejstvovali su da se gospođi koja nije bila informisana, pocepa napisana kazna.

U toku zime njenu kancelariju pohodili su i čitavi kućni saveti. Žalili su se na kvalitet grejanja jer je temperatura u stanovima bila ispod propisanih 19 stepeni. Tim Dušanke Gaćeše odmah se uključio i u rešavanje njihovih problema. Tu uspešnu ekipu čine tri zamenika i šest zaposlenih, što kako kaže, predstavlja najjeftiniju službu u gradu. A radi se rudarski. Svakodnevno dolaze desetine sugrađana, pristižu stotine mejlova, a telefoni su usijani.

– Iako je naporno, ja volim ovaj posao. Pobegla sam od monotone advokatske prakse i svakog dana se srećem sa novim i zanimljivim situacijama. Tako razvijam pravničku kreativnost – zadovoljna je Gaćeša.

Mnogim sugrađanima, ipak, ne može da pomogne. Ima puno žalbi na EDB, ali tu su joj ruke vezane jer posluje u sastavu Elektroprivrede Srbije čiji je osnivač republika. Nikoga, uprkos tome, još nije odbila i u takvim situacijama građanima da pravni savet i uputi ih na pravu adresu. Odlično sarađuje i sa Sašom Jankovićem, republičkim ombudsmanom. Nedavno su povodom Dana borbe protiv rasizma pokrenuli inicijativu da jedan škola u gradu dobije ime Dušana Jovanovića, romskog dečaka, koga su 1997. godine u centru grada ubili skinhedsi. Taj predlog je sada pred nadležnima u Ministarstvu prosvete.

Posao branioca prava građana pun je anegdota. Dušanka Gaćeša se sa osmehom priseća starijeg sugrađanina iz Kosjerića. Došao je kod nje kako bi se žalio jer mu je Drina poplavila deo njive. I ovaj deda koji je potpuno promašio adresu pažljivo je saslušan, dobio je pravni savet i ispraćen je nazad za Kosjerić.

Gaćeša se vozi gradskim prevozom. Sugrađani je prepoznaju, često sa njom razgovaraju i stalno joj postavljaju pitanja. To joj, kako kaže, prija jer ona upravo i jeste zaštitnik stanovnika prestonice.

S. Despotović

[objavljeno: 20/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.