ALIMPIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK BRANIOCIMA BEOGRADA

Izvor: Kurir, 01.Nov.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALIMPIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK BRANIOCIMA BEOGRADA

BEOGRAD - Povodom 92 godine od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada položio je danas venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju. Vence su položili i predstavnici Društva za negovanje tradicija Srbije do 1918. godine i Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Posle dugotrajne borbe, u kojoj je poginulo nekoliko hiljada ratnika, Beograd je oslobođen 1. novembra 1918. godine, što je označilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kraj Prvog svetskog rata na prostoru Kraljevine Srbije. Prva armija srpske vojske, pod komandom vojvode Petra Bojovića, oslobodila je Beograd prešavši posle proboja Solunskog fronta 500 kilometara pod borbom za samo 45 dana.

Na inicijativu Udruženja ratnika i tadašnje Uprave grada Beograda, Spomen-kosturnica na Novom groblju podignuta je 1931. godine. Njen autor je čuveni ruski arhitekta Roman Vershofskoj, a skulpture su delo skulptora Živojina Lazića. U kosturnici su sahranjeni branioci Beograda poginuli 1915. i oslobodioci stradali u završnim borbama 1918. godine. Kosturnica ima dva nivoa, u prvom su sahranjena tela identifikovanih, a u drugom nepoznatih ratnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.