„Савршене различитости“ на 21. Београдском фестивалу игре у Новом Саду

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 17:04

„Савршене различитости“ на 21. Београдском фестивалу игре у Новом Саду

Предстојећи 21. Београдски фестивал игре почеће прологом, француском омнибус представом „Неухватљива тачка одлагања” кореографа Јоана Буржоа, која ће бити извођена 7. и 8. марта у биоскопу „Балкан“, у Београду, и то у три термина дневно – од 16, 18 и 20 часова. Фото: Град Нови Сад Како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је најављено на конференцији за новинаре, у Градској кући, званично отварање Београдског фестивала игре планирано је за 9. март у Новом Саду, када ће диптих „Проклизавање/СААБА”, тандема кореографа Дамјана Жалеа и Шарон Ејал, плесне компаније Гетеборшке опере извести на сцени Српског народног позоришта. Конференцији за новинаре присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је исказао велико задовољство одржавањем континуитета Фестивала, истичући да Град Нови Сад препознаје његов значај и да свесрдно подржава његову реализацију
„Нови Сад је већ годинама почасни домаћин великих светских трупа које наступају на Београдском фестивалу игре, а ове године велико отварање је 9. марта, управо у Српском народном позоришту. Две деценије врхунских уметничких искорака Фестивала су за нама и дочекали смо велико пунолетсво, јер са Београдским фестивалом игре, Покрајинским секретаријатом за културу и Српским народним позориштем, Град Нови Сад заједно корача већ 20. годину у лепој синергији. Овај Фестивал сваке године доведе у Србију више од 300 уметника, а игри у част, и ове године ће окупити врхунске уметнике који на сцени отеловљују вишеслојну комуникацију, отварају важне теме које анализирају актуелне појаве и друштво, те покрећу најлепше емоције. Представљајући игру кроз њене врхунске домете, не сумњам да ће Фестивал наставити да осваја нове и помера постојеће уметничке просторе и позиционира себе све више на међународној мапи, као и Нови Сад и целу Србију“, рекао је Рожић.
Фото: Град Нови Сад Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг изразила је задовољство напретком који Фестивал остварује негујући и еманципујући публику, али и померајући уметничке стандарде у Србији, уједно стварајући културни амбијент који изазива пажњу и интересовање, како српске, тако и европске публике, као и бројних медија. „О томе најбоље говори податак да смо дуплирали сва извођења. Свака трупа наступа по две или више вечери. То је могућност да представе виде Новосађани, али и сви њихови гости. Свесни смо да београдска публика путује због Београдског фестивала игре. Ове године, новинари Ла Републике, Гардијана, Елефтеротипије, извештаваће из Новог Сада“, рекла је Јунг и додала да ће ове године Фестивал имати изведбу и у Народном позоришту у Суботици 27. и 28. марта италијанске плесне трупе „Dewey Dell“, као и да је у припреми документарни филм о 21 години постојања овог реномираног уметничког фестивала у Србији.
Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама је истакла да ће овог пролећа Србија и Нови Сад бити епицентар савременог уметничког стваралаштва, те да је то изузетна прилика не само за најширу публику, него и за балетске извођаче и кореографе да се упознају са савременим токовима светских балетских продукција. Она је такође истакла да Влада АПВ, која је оснивач Српског народног позоришта, предано ради на унапређењу техничких капацитета овог позоришта, те оно данас има сцену која може да угости најзахтевније и највеће светске балетске продукције.
Амбасадорка Краљевине Шведске Анике Бе Давид позвала је публику да на Великој сцени Српског народног позоришта погледају гостовање плесне компаније Гетеборшке опере и „Проклизавање“ 9. и 10. марта, а амбасадор Канаде Џајлс Норман је најавио гостовање плесне трупе „Kidd Pivot“ из Ванкувера, која 14. и 15. марта такође наступа у Новом Саду.
Председник Извршног одбора ДДОР осигурања Франческо Маши је истакао да је покровитељство уметничких пројеката једно од најважнијих које ова кућа подржава у Србији.
У оквиру 21. едиције Фестивала, која ће под слоганом „Савршене различитости” трајати до 10. априла, у Београду и Новом Саду биће изведено 30 кореографских поставки укупно 19 трупа из 14 земаља. Додатне информације о Фестивалу доступне су путем сајта: https://belgradedancefestival.com/ Dešavanja u Novom Sadu u martu mesecu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Савршене различитости“ на 21. Београдском фестивалу игре у Новом Саду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.