Весић: Брза пруга Београд – Ниш биће готова до краја 2028.

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 16:21

Весић: Брза пруга Београд – Ниш биће готова до краја 2028.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је објављен претходни позив заинтересованим странама за вршење надзора над градњом брзе пруге Београд – Ниш, чиме је отпочела тендерска процедура за избор надзора за изградњу те пруге дужине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 230 километара. Фото: Танјуг/Раде Прелић Како се наводи у саопштењу МГСИ, Весић је казао да ће изградња те пруге почети 2025. године.
Према његовим речима, радиће се три деонице и у мају ће бити расписана претквалификација за извођаче за другу и трећу деоницу, а за прву деоницу најкасније у новембру.
„Изградња пруге од Београда до Ниша трајаће три и по године, јер за разлику од брзе пруге према Суботици, где смо потпуно затворили саобраћај, овде се саобраћај неће затварати већ ће се радити у прозорима, односно у условима периодичних обустава саобраћаја. Не можемо да затворимо пругу према Нишу, јер би то зауставило комплетан железнички саобраћај целе јужне Европе према средњој Европи“, навео је Весић.
Нагласио је да ће пруга бити готова до краја 2028. године и да ће се возом од Београда до Ниша стизати за сто минута. „У међувремену, већ радимо пругу Ниш – Брестовац, 23 километара. Остаје нам 135 километара до границе са Северном Македонијом и 50 километара кроз ту државу како бисмо повезали Ниш и Скопље“, рекао је Весић.
Министар је подсетио да је, када је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис недавно био у Београду, на предлог председника Србије Александра Вучића и Грчка ушла у овај пројекат брзе пруге.
Весић је рекао да Грчка сада реконструише пругу од Атине до Солуна, а да ће радити и део до Солуна до Идоменија, дужине 76 километара.
„То значи да остаје само да се заврши део од Скопља до Идоменија, а пошто ће Мађари до 2026. године завршити свој део пруге од Будимпеште до српско-мађарске границе, то значи да ћемо имати 1.512 километара пруге између Будимпеште и Атине кроз Суботицу, Нови Сад, Београд, Ниш, Скопље и Солун“, рекао је Весић.
Он је навео и да је урађено 76 километара брзе пруге између Београда и Новог Сада, а да су у току радови на изградњи 108 километара брзе пруге између Новог Сада и Суботице што ће, како каже бити завршено до краја јула, те да ће од 15. септембра почети тестирање које би требало да траје до три месеца. „Очекујемо да између 1. и 15. децембра крене први воз између Београда и Суботице, а путовање између та два града брзим возом трајаће сат и 10 минута“, рекао је министар.
Весић је казао и да ће брза пруга између Будимпеште и Атине потпуно променити начин живота људи у Србији, Мађарској, Северној Македонији и Грчкој јер ће то бити излаз овог дела Европе према средњој Европи.
Истакао је и значај изградње и реконструкције железничке мреже и навео да у Србији од 1976, када је завршена пруга Београд – Бар, до 2012. није изграђен ниједан километар нове пруге, а да је од 2012. до данас изграђено 134, 7 километара нових пруга.
Како је додао, од 1976. до 2012. године реконструисан је 31 километар пруга, док је од 2012. до 2023. реконструисано 754, 9 километара постојећих пруга. Минстар је рекао и да се интензивно ради на увођењу заједничког тага за путовање између Србије и Грчке што би, како каже требало да буде пуштено до јуна.
Подсетио је да већ функционише интегрисан таг са Северном Македонијом, а да се о томе преговара са Црном Гором, Хрватском, Босном и Херцеговином и Италијом.
Peticija da Srbija ne bude centar sveta? „Nasiljem protiv Srbije“ smeta Expo 2027 i veliki infrastrukturni projekti jer gube tlo pod nogama!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић: Брза пруга Београд – Ниш биће готова до краја 2028. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.