Амбасада Италије у Београду обележила 100 година свог здања у Бирчаниновој

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Mar.2024, 08:46

Амбасада Италије у Београду обележила 100 година свог здања у Бирчаниновој

Амбасада Италије у Београду обележила је синоћ стогодишњицу полагања камена темељца за своју зграду, лансирањем бренда „Бирчанинова@100“. Фото: Танјуг/Марко Ђоковић Изградња здања у Бирчаниновој улици започета је 1924. године, по налогу тадашње краљице Италије Јелене од Црне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Горе.
Догађају су присуствовали супруга председника Србије Тамара Вучић, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, као и званице из јавног и културног живота. У свом поздравном говору амбасадор Италије у Србији Лука Гори навео је да му је драго што ово здање окупља све људе којима је стало до српско-италијанских односа и подсетио да резиденција показује како је краљици Јелени било стало до односа са нашом земљом.
„Ова резиденција је дом пријатељства између Италије и Србије“, поручио је Гори.
Истакао је да је овај простор годинама сведочио о развоју билатералних односа две земље и навео да је то место које Срби и Београдађани воле да посећују.
Гори је навео да је за Италију Србија увек била „Запад Истока“, земља богата културом, која чини саставни део европске цивилизације.
Поручио је да ће Италија радити на томе да Србија постане пуноправни члан ЕУ и истакао улогу у ширењу свести у оквиру ЕУ о потреби проширења Уније. Подсетио је да ове године обележавамо и 145 година успостављања дипломатских односа Италије и Србије и 15 година од потписивања декларације о стратешком партнерству две земље.
Гори је најавио и пројекат рестаурације резиденције, како би она постала енергетски одрживија.
Амбасадору Горију је супруга председника Србије Тамара Вучић уручила поклон, књигу „Павиљон Сербиа у Риму 1911.“ Слободана Данка Селинкића.
Ова књига покушава да реконструише изглед српског павиљона на међународној уметничкој изложби у Риму 1911. године, зграде чији су аутори били вајар Иван Мештровић и архитекта Петар Бајаловић и која је представљала својеврсно прво симболично јавно место будуће југословенске државе и први пример југословенске модерне архитектуре.
Архитекта Силвија Гавиоли представила је архитектонске и уметничке лепоте зграде амбасаде, чији изглед представља, како је истакла, „дијалог између Италије и Србије“.
Дизајнер Филипо Каната представио је пројекат осветљења зграде, чији циљ је додатно валоризивање значаја овог здања.
Супруга италијанског амбасадора Еуђенија Греста представила је живот Јелене, последње италијанске краљице, жене за коју је рекла да је била врло вољена због свог хуманитарног рада и доброчинства и која је, како је Греста истакла, представљала прави пример женског оснаживања. Греста је најавила успостављање награде која ће носити име Краљице и која ће бити додељивана женама ангажованим у хуманитарном раду.
Глумица Ивана Жигон извела је позоришни монолог о краљици Јелени, рођеној у породици Петровић-Његош, са цртицама из живота црногорске принцезе и италијанске краљице.
Ове године се навршава 100 година од смрти чувеног италијанског композитора Ђакома Пучинија, у чију част су студенти Факултета музичке уметности синоћ извели кратке арије из његових Опера.
Представљен је и рад клуба „Пријатељи Бирчанинове“, који ће окупити пријатеље амбасаде Италије у Србији, како би подржали рад на конверзацији мобилијара и уметничког богатства здања.
Vučić: Kandidat za predsednika Skupštine Brnabić, za gradonačelnika Beograda Šapić

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амбасада Италије у Београду обележила 100 година свог здања у Бирчаниновој се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.