Курти: За гласање Срба на Косову и Метохији потребан посебан договор Београда и Приштине

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Nov.2023, 18:07

Курти: За гласање Срба на Косову и Метохији потребан посебан договор Београда и Приштине

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти навео је данас у писму упућеном шефу Мисије ОЕБС-а у Приштини Мајклу Давенпорту да мора да постоји посебан договор Београда и Приштине да би српска заједница на Косову и Метохији учествовала на изборима у централној >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Србији. Фото: Танјуг/Дописник КиМ Курти сматра да такав споразум треба да предложи Београд као заинтересована страна и да он треба, како каже, да буде заснован на „суверенитету и независности Косова“, пренео је портал Дукађини.
Курти наводи да Приштина „подстиче Београд“ да преговара о оваквом споразуму и тврди да се тиме спроводи још једна обавеза из Основног споразума – да доприноси „добросуседским односима, заснованим на једнаким правима и међусобном поштовању права бирача у иностранству“.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић затражио је 3. новембра писаним путем од шефа ОЕБС-а на Косову и Метохији Мајкла Давенпорта да обезбеди ангажовање те мисије у организовању и одржавању избора на Косову и Метохији, достављању изборног материјала до бирачких места, као и у прикупљању гласачких листића и њиховом транспорту по окончању гласања, а у складу са процедурама које су примењиване током претходних изборних поступака на АП Косову и Метохији закључно са 2020. годином.
ОЕБС је саопштио да је о захтеву Владе Србије обавестио владу привремених приштинских институција и да је спреман да спроведе прикупљање гласова на гласачким местима на Косову и Метохији „под истим условима као и у претходним случајевима“.
Последњи парламентарни избори које је Србија организовала и на којима су гласали Срби са Косова и Метохије одржани су 21. јуна 2020. године и то према ранијој пракси, односно гласове је прикупљала мисија ОЕБС-а на Косову и Метохији, након чега су пребројавани у Врању и Рашкој.
Приштина није дозволила да у АП Косову и Метохији у јануару 2022. године буде одржан референдум о измени Устава Србије, као ни парламентарни избори у Србији у априлу 2022. године.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Курти: За гласање Срба на Косову и Метохији потребан посебан договор Београда и Приштине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.