У Бањалуци данас обележавање 28 година од „Олује“

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 17:16

У Бањалуци данас обележавање 28 година од „Олује“

 У Бањалуци ће данас, у организацији Документационо-информационог центра „Веритас“, бити обележено 28 година од операције „Олуја“, хрватске агресије на Републику Српску Крајину, када је протерано више од 220.000 Срба, а убијено њих око 2.000. Фото: WikimediaComonns/Tomas Damjanovic Banjaluka Тим поводом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у 10 сати биће положени венци на споменик погинулим Далматинцима на Пердуовом гробљу, а у 11 ће бити служен парастос у бањалучком Храму Христа Спаситеља, преноси Срна.
Трибина „Дани туге и сећања“ и промоција билтена „Веритаса“ биће одржани у 12 часова у Академија наука и уметности Републике Српске.
Програм обележавања биће настављен сутра у Новом Граду, где ће у Храму Светих апостола Петра и Павла у 10 сати бити служен парастос, а потом ће са „моста спаса“ на реци Уни бити спуштен венац.
У 12 часова ће у Сводни код Новог Града бити служен помен код спомен-крста и положени венци.
У понеђељак, 7. августа, у 11 часова биће служен парастос и положени венци код спомен-крста на Петровачкој цести, а у 12 часова планирана је посета Спомен-соби у Дринићу.
Централна церемонија обележавања 28 година од операције „Олуја“ одржана је синоћ у Приједору, у организацији одбора влада Србије и Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.
Војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, као и јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.
Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.
Према подацима „Веритаса“, током „Олује“ је протерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.881 погинулог и несталог Србина, од којих 1.220 цивила.
 
Počela centralna ceremonija Dana sećanja u Prijedoru

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак У Бањалуци данас обележавање 28 година од „Олује“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.