Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jun.2023, 17:27

Столтенберг позвао Београд и Приштину да се уздрже од додатне ескалације

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг указао је данас на значај мисије Кфора на Косову и Метохији и позвао Београд и Приштину да се уздрже од акција које би могле да доведу до додатне ескалације. Фото: Танјуг/AP/Olivier Matthys „Позивамо обе стране да се уздрже од свега што може >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << додатно да ескалира тензије и да се одмах врате дијалогу, уз посредовање Европске уније, што је једини пут напред“, поручио је Столтенберг током разговора са естонском премијерком Кајом Калас, наводи се у саопштењу Алијансе.
Он је додао да Кфор наставља да непристрасно испуњава свој мандат утемљен на Резолуцији 1244 Уједињених нација.
Говорећи и побуни руске паравојне групе „Вагнер“, Столтенберг ју је назвао „унутрашњим питањем“ за Русију, али је истакао да је она још једном показала да је „илегални рат председника Путина у Украјини велика стратешка грешка“.
Он је, истовремено, упозорио да не треба потцењивати Русију, рекавши да НАТО мора да настави да подржава Украјину и да јој пружи јаку одбрану.
Током разговора са естонском премијерком, генерални секретар НАТО-а је рекао да је Алијанса од 2014. године значајно појачала своје присуство на простору од Црног до Балтичког мора.
Столтенберг је додао да су се савезници договорили о новом ротационом моделу за ваздушну и противракетну одбрану.
„На Самиту ћемо предузети следеће кораке, уз нове регионалне планове и побољшане програме вежби, уз подршку више од 300.000 војника у високој приправности“, поручио је Столтенберг.
Objektiv Stevana Kragujevića uhvatio najveća svetska imena – od Andrića do Alena Delona, od Kastra do Niksona (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Столтенберг позвао Београд и Приштину да се уздрже од додатне ескалације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.