Станковић: Курти својим акцијама даје оправдање Београду да не настави преговоре

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jun.2023, 13:32

Станковић: Курти својим акцијама даје оправдање Београду да не настави преговоре

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти својим акцијама даје рационално оправдање Београду да не настави да иде у правцу преговора и нормализације односа, већ да сачека да се испуни оно што је до >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сада договорено. Фото: PrtSc/YouTube „Курти је нека врста злокобног савезника за нас, а кажем злокобног зато што да је рационалнији и тактичнији, одиграо би на ту карту ЗСО, дао би јој нека скромна овлашћења која би била верификована на Западу, јер на Западу важи став да не треба да се понови Република Српску на Косову и да Курти направи неку не Републику Српску, али неки институционални оквир за повезивање српских општина које нису само на северу, већ и на југу“, рекао је Станковић.
Он је додао да би у том случају читав дипломатски притисак за решавање статуса Косова отишао ка Србији. „Курти овим акцијама даје Београду једну врсту рационалног оправдања да каже „не“, ми нећемо да идемо даље у процес преговора око тзв. процеса нормализације односа, него ми чекамо да се испуни оно што је до сада договорено“, рекао је Станковић.
Он је додао да Курти истовремено оваквим провокацијама скреће на себе пажњу као на некога ко изазива безбедоносни ризик, јер патролирање његове специјалне полиције и њихове акције ствара негативан имиџ човека опасног по мир и безбедност и из те перспективе Курти је нека врста парадоксално говорећи, савезник Србије.
„Тај савезник је злокобан јер сви ти акти репресије, укључујући и улазак албанских представника у општине, за собом повлаче страх и стрепњу и стварају уверење код већине Срба да нема будућности на Косову“, рекао је Станковић.
Он је додао да се од концепта да се направи мултиетничко друштво који је изворно био концепт након завршетка бомбардовања 1999. године, данас прави моноетничко друштво у шта Запад не жели да се укључи будући да је за њих та ствар политички готова још од 2008. године.
Коментаришући улогу Запада на Косову, Станковић истиче да се Западу жури због Косова из два разлога од којих је један потврда доминације коју Запад има у том делу света, а други разлог због ког они журе је, како каже Станковић, закључење логике јединственог случаја. Поводом хапшења три косовска полицајца наводи да Србија у овом случају има врло јасну ситуацију.
„Србија у овом случају има врло јасну ситуацију, полицијски извештај, доказе да се види где су ти људи лоцирани и ухапшени, да се дају извештаји у погледу истраге и да се да званично саопштење свима који су заинтересовани, а онда може да се разговара о статусу тих људи који нису случајно тамо били будући да су кренули ка Рашкој области где је лоцирана војска“, рекао је Станковић.
Он је додао да су америчка администрација и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак најавили да ће разговарати о новим изборима на простору четири општине уз потребу да Срби учествују, да се Срби врате у институције из којих су изашли што даје отворен простор Куртију да дефинише критеријуме повратка и да се Србија врати Охридском процесу и да га имплементира што је заправо имплементација француско-немачког предлога.
„Оно чега се највише плашим када је реч о Косову да може да дође до тихог ефекта притиска на свакодневном нивоу што ће натерати људе да напусте Косово“, рекао је Станковић.
Он је додао да постоје још неке мере за којима Курти није посегао, а нису далеко од мера које већ чини, а то је да спречи платни промет и да на тај начин доведе у питање финансирање здравства и школства које плаћа Србија на Косову и тиме директно угрози Србе који тамо живе.
 
Tenzije na severu Kosovu i Metohiji se nastavljaju, vanredna konferencija Petra Petkovića u 10 sati

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Станковић: Курти својим акцијама даје оправдање Београду да не настави преговоре се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.