Нови изглед београдског аеродрома „Никола Тесла“ (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Apr.2023, 09:50

Нови изглед београдског аеродрома „Никола Тесла“ (ФОТО/ВИДЕО)

Аеродром главног града Србије полако постаје важно европско авио чвориште. Само у прва три месеца ове године, на Београдски аеродром “Никола Тесла” слетело је рекордних 654.959 путника што представља најбољи почетак године у протеклих 30 година. Фото: Војводина уживо Обимни инфраструктурни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << радови на модернизацији београдског аеродрома започети су почетком 2020. године и имају за циљ повећање капацитета и побољшање корисничког искуства и комфора.
Како изгледа новосаграђени део аеродрома, шта је све у плану погледајте у прилогу портала Војводина уживо:
Када је Влада Републике Србије доделила концесију француској компанији ’’VINCI Airports’’, ова инвестиција представљена је као пројекат од изузетног стратешког значаја за даљи развој Србије. Данас, можемо да видимо резулатате и на који начин ова компанија која послује на 45 аеродрома у 12 земаља на три континента, својим знањем, искуством, референцама и ресурсима унапређује пословање нашег аеродрома.
Фото: Војводина уживо Менаџер развојних пројеката аеродрома ”Никола Тесла”, Петар Новаковић, ексклузивно за наш портал, дао је интервју.
Шта је инфраструктурно до сада урађено на аеродрому Никола Тесла? Ми смо доградили и реконструисали око 16.000 квадрата, од чега је само надоградња 11.000 квадрата. Доградили смо језгро терминала комплетно, функције изместили из старог језгра у ново језгро.
Тиме је створен много већи простор, за оно што следи након процеса прегледа царинске, пасошке контроле, контрадиверзионе контроле, путници ће улазити у један много већи, комфорнији простор, рекао је Новаковић.
„Оно што је био  ’’Game-changer’’ (потпуно нови пословни план), у последњих годину дана, јесте да смо ми додали један цео спрат дуж оба фингерска ходника и изнад језгра терминала. Све је то урађено како би било омогућено физичко радвајање путника у одласку и доласку“ рекао је Новаковић.
То је главни ’’извор’’ комодитета који путници осећају. Нема више боксева у којима чекате на лет, пролазите у самом гејту контрадиверзиону контролу, а онда морате да седите док не доје ваш лет на ред.
Фото: Нова локација пасошке и сигурносне контроле, извор beg.aero „А, очекујемо да до краја маја буде завршено све и да путници добију потпуно нови јавни приступ терминалној згради аеродрома Никола Тесла“ рекао је Новаковић.
То значи дупло већи паркинг, проширења улице и у доласку и у одласку, на оба нивоа. У нивоу долазака, раније је била велика гужва, људе који чекају своје пријатеље, сараднике, партнере, сада ћемо имати седам саобраћајних трака у том саобраћајном профилу.
Фото: beg.aero „На горњем спрату, у нивоу одлазака такође, једно значајно проширење“ изјавио је Новаковић.
А, што се тиче стране ваздушног саобраћаја, а то је онај који се не види док не уђете у гејт, (платформе, рулне стазе и полетно-слетна стаза), прелазимо на реконструкцију постојеће полетно-слетне стазе и рулних стаза, као и изградњу нове брзе рулне стазе.
Први пут у Србији, у систему ваздушног саобраћаја, проширене су платформе и нове паркинг позиције, а такодје је у плану и нова рулна стаза која ће омогућити изолован приступ техничког одржавања ваздухоплова.
Шта представља ‘’Цик-цак’’ линија на новој, стакленој фасади зграде аеродрома, због које прозори изгледају размакнуто? Фото: Војводина уживо Чувену ’’Цик – цак’’ линију, прати конструктивни разлог постојања.
Превенирање неких оштећења у случају сеизмолошких активности. Сама линија прати целу дужину зграде, па и саму фасаду. Све је то у циљу дугорочности, онога што радимо.
Ново енергетско постројење Пројекат концесије подразумева снажан фокус на одрживо пословање, како би се смањио утицај на животну средину у погледу емисије штетних гасова како би се достигли нулти нивои емисије до 2050. године.
Крајем 2021. године пуштено је у рад ново енергетско постројење за производњу и дистрибуцију топлотне и електричне енергије укупног топлотног капацитета 44 МW.
У складу са планираним развојем аеродрома, карбонски отисак је смањен 25 одсто, што одговара смањењу емисије штетних гасова од 3.000 тона угљен-диоксида.
Шта је ваша визија пословања? Оно што је мисија и визија, када смо потписали уговор о концесији, јесте да постанемо пример пословања у овом делу Европе. Да донесемо неке праксе из Европе овде и да стварамо окружење као пример пословања, како зелене агенде пословања, тако и иновативности, као и по питању практичних и оперативних решења.
Да постанемо једно огледало ефикасности, огледало одрживости и дугорочног планирања, истакао је за наш портал, Петар Новаковић, менаџер развојних пројеката аеродрома ”Никола Тесла”.
Вучић: Поносан сам што смо сачували мир и повећали стандард грађана

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови изглед београдског аеродрома „Никола Тесла“ (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.