Споменик Бранку Пешићу завршен и предат Скупштини града Београда

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Feb.2023, 12:51

Споменик Бранку Пешићу завршен и предат Скупштини града Београда

Споменик Бранку Пешићу је завршен и предат је данас Скупштини града Београда, а на Земунском тргу биће постављен на Дан Београда, или на Дан ослобођења Београда. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који је пре три >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << године, као заменик градоначелника, иницирао одлуку о изради и постављању споменика Пешићу, данас је посетио ливницу „Јеремић“ где је видео готов споменик.
Весић је истакао да је данас 37 година од смрти Пешића и да је сећање на Пешића веома укорењено у Београду.
„Био је ред да добије споменик јер је то заслужио. То је добар пример како можемо да кажемо хвала онима кији су учинили нешто вредно за наше друштво“, рекао је Весић.
Он је додао да је ово и пример да споменике не морају да добијају само генерали и владари, већ и људи који су значајно обележили наше друштво, а Бранко Пешић је, каже, један од њих.
Весић је подсетио да је у време Пешића Београд добио аутопут, Мостарску петљу, Газелу, Теразијски тунел, Београђанку, БИТЕФ и БЕМУС и да је тада главни град постао права метропола.
Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је да ће споменик бити постављен на Земунском тргу на Дан Београда, или на Дан ослобођења Београда, у зависности од времена завршетка реконструкције трга у Земуну, где је Пешић живео.
Споменик је дело вајара Марка Кратохвила, нашег уметника који живи у Лос Анђелесу.
Поповић: Нови правосудни закони доприносе владавини права, не остављају простор за утицај политике

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Споменик Бранку Пешићу завршен и предат Скупштини града Београда се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.