У Београду представљена Европска престоница културе Веспрем-Балатон

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Feb.2023, 16:51

У Београду представљена Европска престоница културе Веспрем-Балатон

Мађарски град Веспрем са својим регионом овогодишња је „Европска престоница културе“, који ће настојати да за ту прилику припремљени програми остану као његово трајно наслеђе, навели су данас његови представници. Фото: Јohn Stathis На представљању програма „Веспрем-Балатон – >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Европска престоница културе 2023“ у Мађарском културном центру „Collegium Hungaricum“, у свом поздравном обраћању новопостављени амбасадор Јожеф Мађар је истакао жељу Веспрема да заблиста својим програмима.
Мађарски амбасадор је пожелео и да грађани Србије ове године посете Веспрем и упознају се са његовим садржајима и вредностима, као једног од најстаријих градова Мађарске, престонице из 10. века и седиште првог универзитета.
Представник Веспрема Михаљ Милер је подсетио да град има око 60.000 становника, а регион Бакоњ-Балатон око 300.000, и да су се располажући богатим културним наслеђем у више наврата кандидовали за „Европску престоницу културе“.
Милер је навео да је за Веспрем важно да година проведена као „Европска престоница културе“ буде успешна и продуктивна, јер је један од циљева да уђу међу 20 најпривлачнијих градова за живот у Европи.
„Култура је један критеријум да би човек живео у неком граду. Лепо се приближавамо 20 месту, а то може да допринесе ова година. Планирамо да доста програма остане током наредних година.
Увек је циљ да дугорочно планирамо и стварамо програме и догађаје које могу остати за нама, као наслеђе“, нагласио је Милер.
Од бројних догађаја као престонице културе Милер је издвојио Блуз фестивал у априлу, са музичарима из Сједињених Држава, Европе и Мађарске и Џез фестивал у октобру.
Подсетивши да се Веспрем представио и у оквиру програма „Европске престонице културе – Нови Сад 2022“, између осталог наступом њихових џезера, Милер је рекао да ове године очекују у свом граду наступе новосадских музичара, попут бенда Збогом Брус Ли, а биће приређена и мултимедијална изложба вајара Николе Мацуре.
Представник Веспрема Петер Тунгли додао као важну ставку програма гасторономску понуду краја уз Блатно језеро познатог по винаријама, којих има шест од укупно 18 у Мађарској.
Подсетивши да је чувени мађарски филозоф Бела Хамваш говорио да се уживање у јелу и пићу може упоредити да емотивним доживљајем, Тунгли је додао да је Веспрем добио 1.500.000 евра подршке за развој програма фокусираних на гастрономију. Тунгли је приметио да се у Мађарској и Србији на сличан начин спремају јела са месом и да би се српским посетиоцима исплатило да за неколико часова вожње дођу у Веспрем и искусе богату понуду њихове кухиње
„Није ретко да неко упише на свој план посете неки град јер тамо постоји одличан ресторан“, приметио је Тунгли.
Кратким наступом за клавиром посетиоцима представљања „Веспрема-Балатона 2023“ представиле су се сестре Ноеми и Енике Герег.
Izlečeni ris se u petak vraća u prirodu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Београду представљена Европска престоница културе Веспрем-Балатон се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.