Амбасадор Француске: Желимо да дамо нову динамику дијалогу Београда и Приштине

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jan.2023, 11:23

Амбасадор Француске: Желимо да дамо нову динамику дијалогу Београда и Приштине

Амбасадор Француске Пјер Кошар изјавио је данас да западне земље желе да дају нову динамику дијалогу и да је циљ нормализација односа између Београда и Приштине. Фото: Танјуг/Сава Радовановић „Председник Вучић рекао је да је тај документ поверљив, не можемо говорити о детаљима, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << али тај документ има један циљ. А то је да се преброди и превазиђе конфликт који годинам траје. Желимо да дамо нову динамику дијалогу, нормализација Београда и Приштине је циљ, а ми то желимо да убрзамо“, рекао је Кошар за Прву.
Он је тако одговорио на питање да прокоментарише то што су медији објавили нацрт немачко-француског предлога, за који је председник Вучић синоћ рекао да је заправо претходна верзија тог плана, која се не разликује много од последње верзије и да ли може да открије у чему су те разлике.
Кошар је казао да није учесник у преговорима, али да може да каже да они немају казнени приступ према Србији.
„Не говоримо о санкцијама и уценама. Ми само представљамо предности и користи уколико обе стране пристану, у супротном биће последица, али то нису санкције, већ прилика за развој региона“, тврди Кошар. На коментар да је Немачкој и Француској након краја Другог светског рата било потребно готово 20 година да би, 22. јануара 1963, потписале Јелисејски споразум, да је од ратова на Балкану из деведесетих прошло и више од 20 година, али да је косовско питање и даље неразрешено, као и да су Србија и Хрватска ових дана опет покушавале да отопле своје односе, а међуетнички односи у БиХ нису превише одмакли од дана Дејтона, и питање да ли се може доћи њиховим рецептом до помирења Срба и Албанаца или Срба и Хрвата, амбасадорка Немачке Анке Конрад је рекла:
„Ако погледате Јелисејски споразум, морамо да кажемо да је велики успех који је изграђен и направљен по вољи немачког канцелара и француског председника. Имали су мудрост и храброст да потпишу споразум који је јединствен јер сваки сукоб има своју позадину. Ми мислимо да то може бити надахнуће за Србију, јер мислимо да то може бити добар корак за помирење“, рекла је Конрад.
Vučić danas na poziv Brnabić na sednici Saveta za koordinaciju mera za rast BDP

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амбасадор Француске: Желимо да дамо нову динамику дијалогу Београда и Приштине се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.