Дрецун: Укидањем динара Приштина жели да изврши притисак на Београд

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Feb.2024, 15:43

Дрецун: Укидањем динара Приштина жели да изврши притисак на Београд

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да Приштина одлуком о укидању динара, жели да уведе евро као званичну валуту на КиМ, онемогући Србима нормалан живот и тако изврши притисак на Београд да направи политичке уступке. Фото: Танјуг/Филип >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Краинчанић Он је казао да овом одлуком о укидању динара, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти хоће да потпуно онемогуће државу Србију да помаже српском народу на КиМ-у.
„Курти хоће да преко Народне банке Србије и преко тзв. Косовске централне банке направи међудржавни договор и да се онда лиценцира наша банка да би потом рекао ‘ево Србија признаје Косово’ на тај начин“, рекао је Дрецун за Танјуг.
Како истиче, Курти игра на карту да онемогући Србима нормалан живот на КИМ-у и тако изврши првенствено притисак на Београд да направи политичке уступке.
„Услове које они постављају, тешко да може било ко на нашој страни да прихвати, јер се ради о покушајима да се преко тога заправо каже ево Београд признаје лажну државу Косово. Мислим да је кључна политичка порука коју Курти желе да пошаљу овим, управо та, морате да нас третирате као државу, по нашим законима, односно законима тзв. Републике Косово“, рекао је Дрецун.
Он је истакао и да се не сме заборавити и то да је пре овога био покушај онемогућавања протока робе из централне Србије на КиМ, као и онемогућавања слободе кретања, а да се сада удара на динар. „Циљ је једна једина реч, протеривање. Протерати све српске институције са КиМ и протерати Србе тако што ћете им максимално онемогућити нормалне услове за живот тако да они не виде било какву перспективу на КиМ. Ако покушавате да кажете да није Курти одговоран за то, него да је то наводно саставни део некаквог договора, а да то овде званични Београд крије, ја кажем покажите тај договор. Да ли неко заиста мисли да је неко у врху државе Србије толико луд да направи неки договор који би потпуно онемогућио Србима живот на КиМ?“, рекао је Дрецун.
Он је додао и да су сви и у Европској унији и у Америци знали шта Курти спрема, и запитао се зашто се није превентивно деловало, него се пустило да се једна оваква одлука донесе.
Сада, како каже, међународна заједница тражи пролонгирање примене те одлуке, али не и њено поништавање.
„Не можете да се отмете утиску да тај део међународне заједнице заправо подржава прећутно Куртија у свему овоме, али балансира мало да се не би све то претворило у неку кризу“, рекао је Дрецун.
Према његовим речима, свакодневни живот обичних људи, који је угрожен и нападнут на најгори начини, а који је озбиљан потенцијал за изазивање нове кризе, кључно је питање које ће бити на Савету безбедности УН, ако буде те седнице.
Дрецун је казао да се сутра формално креће са активностима око захтева Србије за хитно ванредно заседање седнице Савета безбедности (СБУН), али је казао да не зна шта ће наша страна тачно изнети на седници. „Наравно да ће се говорити о актуелној ситуацији и о свему томе. Наш став је да је ова одлука приштинских власти потпуно погрешна, да она максимално угрожава опстанак српског народа на КИМ и не да треба да буде преиспитана, него треба да буде укинута“, рекао је Дрецун.
 
Tabaković: Srbija se ne može odreći dinara na Kosovu i Metohiji

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Дрецун: Укидањем динара Приштина жели да изврши притисак на Београд се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.