Zakon podstiče belu kugu

Izvor: Politika, 13.Avg.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon podstiče belu kugu

Novi zakon o zapošljavanju i osiguranju propisao jednomesečnu naknade trudnicama koje ostanu bez posla. – Izmenićemo sporne odredbe, kažu u Ministarstvu za ekonomiju

Iako je trudna već šest meseci Milica T. (28), koja radi u jednom ugostiteljskom objektu u centru Beograda, i ne razmišlja o tome da otvori bolovanje. Odlazak na posao predstavlja joj veliki teret, jer je po celi dan na nogama i svaki čas mora da se sagne. Prijavljena je na minimalan iznos plate od 16.000, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a drugi deo zarade prima na crno. Budući da ovaj „neformalni” deo plate nije nigde registrovan, u slučaju da mora na bolovanje, Milica bi morala da živi od „minimalca”.

– Moram još malo da se strpim. Podstanari smo i ne možemo sebi da dopustimo tako mala primanja – kaže ova trudnica.

Ma koliko to neobično zvučalo, može se reći da Milica još i ima sreće, jer je poslodavac, kada je saznao da je u drugom stanju, nije otpustio. U tom slučaju bi Milica imala pravo samo na jednomesečnu nadoknadu koju bi primala preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako su nam tu objasnili novim zakonom o zapošljavanju i osiguranju, koji je stupio na snagu 23. maja, nije predviđena mogućnost da se isplata novčane naknade nastavlja za vreme privremene sprečenosti za rad zbog održavanja trudnoće, odnosno bolovanja.

To znači da se trudnice koje su ostale bez posla, a primorane su da održavaju trudnoću, tretiraju kao i svi ostali radnici koji su u toku bilo koje bolesti dobili otkaz. Zakonodavac je u ovom slučaju izostavio činjenicu da žene u drugom stanju, čak i ukoliko im se poboljša stanje, ne mogu da nađu posao, jer ne postoji poslodavac koji bi ih zaposlio.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje objašnjavaju da oni samo postupaju u skladu s pravilima novog zakona koji, kako ističu, nisu oni usvojili.

– Svi zaboravljaju na obaveze poslodavca na koje mi svakodnevno apelujemo da ne otpuštaju radnike, pogotovo ne dok traje ekonomska kriza – kažu u ovoj ustanovi.

Zakon o zapošljavanju i osiguranju, koji je i po drugim odredbama mnogo rigorozniji od prethodnog, bez mnogo halabuke usvojila je skupština krajem maja i to na predlog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Ipak, kako nam je rečeno u ovom ministarstvu, pitanje naknade trudnicama koje ostanu bez posla uskoro će biti rešeno „na neki način” i sporne odredbe će biti izmenjene. Ubuduće će, ipak, sve ove žene primati naknadu sve do isteka bolovanja, a i u toku porodiljskog odsustva.

Ali, ni stalni radni odnos i redovna primanja ne garantuju trudnicama i porodiljama povoljniju finansijsku računicu.

Zaposlene trudnice na održavanju trudnoće imaju pravo na nadoknadu od 65 odsto, koja povremeno kasni. Održavanje trudnoće se tretira kao svako drugo bolovanje, pa je Republički zavod za zdravstveno osiguranje zadužen za uplatu 65 odsto prosečne zarade zaposlene trudnice, dok u Beogradu dodatnih 35 odsto obezbeđuje lokalna samouprava.

Kada konačno dočekaju porodiljsko odsustvo, koje je 100 odsto plaćeno, a otvara se po ulasku u deveti mesec, novopečene majke ne mogu da odahnu. Za mnoge, problemi tek tada nastaju jer je veliki broj poslodavaca iskoristio svetsku ekonomsku krizu i prestao da uplaćuje naknade porodiljama.

U Ministarstvu rada i socijalne politike nam je objašnjeno da je svaki poslodavac, u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici, mora porodilji da isplaćuje dohodak i to istovremeno kada i plate svim ostalima radnicima.

– Naknadu porodilji uplaćuje poslodavac i trebalo bi da ovaj obračun zarada redovno prosleđuje opštinskim službama od kojih mi dobijamo podatke o uplatama porodiljama i odmah im refundiramo troškove. Ipak, mnoge porodilje imaju problem, jer im poslodavci ne uplaćuju lični dohodak, niti nama šalju izveštaj. Tek posle nekoliko meseci oni im uplate, jednu, dve ili tri plate odjednom i onda nam pošalju obračun tih zarada. Svakog meseca dobijamo gomilu zaostalih isplata koje dodatno opterećuju budžet, jer nikada tačno ne znamo koliko je žena na porodiljskom – objašnjava Georgina Ilić, načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove iz oblasti zaštite porodice u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Prema njenim rečima, ministarstvo redovno refundira troškove naknade za porodiljsko odsustvo, ali problem je u neodgovornim poslodavcima. Za nadzor nad poslodavcima zadužena je inspekcija rada, ali oni, u skladu sa propisima, samo nalažu poslodavcu da uplati lični dohodak porodilji.

– Kada nam se javi porodilja koja ne prima naknadu prvo je posavetujemo da ode i proveri u opštinskoj službi zaduženoj za socijalnu zaštitu da li je poslodavac predao obračun njene zarade. To je znak da je problem u njemu i najbolje je, ako može, da se sama dogovori sa njim. Ako razgovor ne urodi plodom, može da obavesti inspekciju, ali ove žene izbegavaju to da urade jer se plaše da će ostati bez posla – kaže naša sagovornica

-----------------------------------------------------------

Cela plata samo za beogradske trudnice

Od februara ove godine trudnice iz Beograda koje su na bolovanju primaju 100 odsto plate, jer im 35 odsto uplaćuje gradska vlast iz sopstvenog budžeta. Vladan Đukić, gradski sekretar za socijalnu i dečju zaštitu, izjavio je za naš list da isplatu naknade za trudničko bolovanje obrađuju čim dobiju podatke od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

– Zbog poslodavaca koji ne dostavljaju ažurno podatke neke trudnice ne dobijaju redovno nadoknadu koja im sleduje od gradske vlasti, ali sigurno će je dobiti jer mi sve ove zahteve rešavamo čim stignu – kaže sekretar Đukić.

Prema njegovim rečima, do sada je lokalna samouprava Beograda isplatila jednokratnu pomoć od 40.000 dinara za 3.800 nezaposlenih porodilja. Ovi zahtevi se rešavaju, kako kaže naš sagovornik, za jedan dan. Rešenje o isplati novca je gotovo odmah, a porodilja može da preuzme novac čim dobije rešenje koje se šalje poštom.

-----------------------------------------------------------

Strategija za podsticaj rađanja se ne primenjuje

Usvajanje Strategije za podsticaj rađanja, koje je objavljeno na velika zvona, nije pomoglo trudnicama i porodiljama.

Ovim aktom, koji je stupio na snagu u februaru prošle godine predviđeno je da sve trudnice koje su na bolovanju primaju naknadu u iznosu od 100 odsto od zarade, kao i da roditeljski dodatak bude uvećan i da se za drugo i treće dete isplaćuje jednokratno, a ne u 24 mesečne rate.

Ipak, nova pravila važe samo na papiru, a u praksi se primenjuju stara, jer, kako kažu nadležni, u budžetu nema novca za ova davanja.

Jelena Popadić

[objavljeno: 14/08/2009]
Pogledaj vesti o: Bela kuga

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.