U selima mnogo manje prvaka

Izvor: Blic, 06.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U selima mnogo manje prvaka

SUBOTICA, BAČKA PALANKA, SOMBOR, INĐIJA, VRŠAC - Većina vojvođanskih osnovnih škola i ove godine će upisati manje prvaka nego lane. Raduje podatak što će ih u Inđiji i Bačkoj Palanci biti neznatno više, ali iza toga sledi hladan tuš. U seoskim osnovnim školama bela kuga je i dalje prisutna, pa će broj upisanih učenika u prvi razred biti još manji nego prethodnih godina.

Upis će u vojvođanskim školama početi 1. aprila i u većini trajaće do kraja meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a negde i duže. Karakteristično za vojvođanske gradove jeste to da još uvek nema privatnih osnovnih škola.

Grgo Francišković, šef Službe za društvene delatnosti u Subotici, pretpostavljaju da će ove godine biti upisano oko 1.500 prvaka, ali će se pravi broj znati posle 30. maja. Do pre nekoliko godina, 15 gradskih i osam prigradskih subotičkih škola upisivalo je 2.000 prvaka.

Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika, kaže da će nakon upisa sve škole dostaviti broj prijavljenih prvaka kako bi se potom napravio plan upisa.

-Trudićemo se da ne bude odeljenja sa manje od 10 đaka. Razredi sa nekoliko učenika su loši za razvoj deteta - kaže Kiselički.

U svim subotičkim osnovnim školama užurbano se pripremaju za dolazak najmlađih školaraca. Jelena Sivč-Veljanović, direktorka OŠ „Goran Kovačić", ovih dana sa učiteljima obilazi vrtiće.

- Organizujemo sastanke na kojima roditelje upoznajemo sa našom školom. Osim toga, mališani iz vrtića nam dolaze u goste. Oseća se pad nataliteta. Razredi umesto 25 broje 20 učenika - kaže Veljanovićeva.

U Bačkoj Palanci broj prvaka će se ove godine neznatno povećati, ali će ih u selima biti drastično manje. U seoskim školama u Neštinu i Vizićima ne znaju da li će ove godine upisati bar jednog, ili dvoje prvaka.

Najveća osnovna škola u Bačkoj Palanci „Vuk Karadžić" upisaće desetoro dece više nego lane.

- Tome se radujemo, ali se ne može zaključiti da se stalo na kraj beloj kugi. Pre desetak godina u školi smo imali po 1.500 đaka, a sada ih je samo 1.080. Lani smo ugasili jedno odeljenje - kaže Smiljana Milić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić".

Broj prvaka će se, posle mnogo godina, povećati i u Odžacima, tačnije biće ih tridesetak više. Milica Sovilj kaže da sve odžačke škole imaju dovoljno nastavnika, pa i za engleski i matematiku.Ali svi problemi nisu rešeni.

- Nismo obavešteni da li će prvaci dobiti besplatne udžbenike. U višim razredima komplet udžbenika košta od 5.000 do 8.000 dinara. Tu treba dodati torbu, sportsku opremu. Škola je za mnoge preskupa - kaže Sovilj.

U Somboru će prijava prvaka u šest gradskih i 15 seoskih škola trajati do 17. aprila. Ove školske godine biće upisano 730 prvaka, a godinu dana ranije bilo ih je stotinak više. Najviše dece je upisano u škole „Nikola Vukićević", „Dositej Obradović" i „Avram Mrazović".

Vršačke osnovne škole od 1. do 30. aprila primiće nešto više od 400 dece, a seoske će upisati 146 đaka. U februaru se 62 roditelja opredelilo za školu. A u tri osnovne škole u Inđiji biće upisano 450 prvaka, 41 više nego lane. Roditelji mogu da biraju školu.

Šta je potrebno za upis

Lekarska potvrda o sistematskom pregledu i vakcinaciji;

Potvrda iz vrtića o završenom predškolskom programu:

Izvod iz matične knjige rođenih za decu rođenu izvan opštine u kojoj se škola nalazi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.