Parama iz budžeta u Trgovištu podstiču natalitet

Izvor: JužneVesti.com, 07.Dec.2016, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parama iz budžeta u Trgovištu podstiču natalitet

Opština Trgovište poslednjih godina donela je niz podsticajnih mera kako bi pomogli borbu protiv bele kuge, ali i sprečili migraciju stanovništva ka većim gradovima, što je ustaljena praksa.

Zanimljivo je da pomaka ima i da davanja iz opštinskog budžeta povećavaju broj sklopljenih brakova, ali i novoređenih beba.

Ovu godinu završavamo ponosni jer je prvi put od 1965. godine natalitet u Trgovištu  veći od mortaliteta - kaže za Južne vesti Nenad >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Krstić, predsednik Opštine.

Upravo u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji 15.000 dinara dobijaju roditelјi svake novorođene bebe. Nezaposleni roditelјi primaju 10.000 dinara mesečno, dok beba ne napuni godinu dana. Finansira se i proces vantelesne oplodnje i to sa 350.000 dinara, što je više nego u Vranju gde se za ovu namenu izdvaja 200.000 dinara.

Bitno nam je da se poveća i broj sklopljenih brakova. Mnogi se nisu venčavali jer nisu imali para. Svi stariji od 35 godina koji se odluče za brak dobijaju od Opštine 150.000 dinara- kaže Krstić.

I oni koji su mlađi od 35 godina za sklapanje braka dobijaju novčanu pomoć od po 10.000 dinara.

Ove godine je,do novembra, u Trgovištu rođeno preko 50 beba, a pretpostavlja se da će do kraja godine biti rođeno oko 60, dok se ranije na teritoriji cele opštine godišnje rađalo jedva desetak beba.
Pogledaj vesti o: Bela kuga

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.