Lokalna samouprava u Požarevcu u borbi protiv bele kuge

Izvor: RTS, 11.Jun.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalna samouprava u Požarevcu u borbi protiv bele kuge

U Požarevcu se sedmi put održava Dan borbe protiv bele kuge. Kada je reč o populacionoj slici u tom kraju sve izgleda kao da stagnira.
U požarevačkoj matičnoj službi kažu da se u poslednje dve godine broj umrlih i rođenih kreće oko 1300, ili je broj rođenih manji.

U bolnici kažu da se godišnje kod njih rodi 1000 dece >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ili manje. Ono što uliva nadu, jeste ideja opštine Golubac koja od 2016. godine svakoj majci koja ima troje ili više dece, a koja je godinu i po dana bila na birou i isto toliko na adresi u Golupcu uplaćuje 25.000 bruto platu do detetove petnaeste godine.
Za 3 godine, ovaj mali grad dobio je 19 porodica sa troje i više dece. Grad Požarevac subvencioniše vrtić za svu decu, daje jednokratne naknade za prvo i treće dete i finansiraju veštačku oplodnju.
"Od republike postoje dva ili tri pokušaja. U slučaju da su neuspešna grad Požarevac finansira ostale pokušaje u slučaju da je uspešna veštačka oplodnja. Parovi imaju mogućnost da se finansiraju i preko lokalne samouprave za drugo i treće dete", kaže Bojan Ilić, predsednik skupštine opštine Požarevac.
Pored centralne manifestacije za decu, u okviru Dana borbe protiv bele kuge održan je i radni sastanak „Kako lokalna samouprava može da se bori protiv bele kuge".

"Prvo da pokažemo poštovanje prema onima koji imaju troje i više dece privilegijama i povlasticama, da bi ograbrili ostale da krenu našim putem. To je jedini spas. 45 odsto, odnosno 800.000 porodica sa troje i više dece je sigurna garancija da će nas u budućnosti biti isto koliko i danas", navodi Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu 3+.
"Jačanje ekonomije Srbije uzročno posledično sigurno će doprineti lakšem formiranju porodice mladima koji će pre odlučiti na rađanje dvoje, troje ili više dece, a u Srbiji su neophodne baš takve porodice", navodi Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.
Dan borbe protiv bele kuge doneo je i karticu 3+ koja roditeljima sa troje i više dece donosi privilegije i popuste u raznim kompanijama 13 lokalnih samouprava u Srbiji koliko je do sada uključeno. Poziv važi za sve.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Požarevcu po sedmi put održana manifestacija "Dan borbe protiv bele kuge" (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2019, 11:43

U Požarevcu je održana manifestacija "Dan borbe protiv bele kuge", svečanost je počela prijemom u gradskom zdanju nakon koga je održan radni sastanak sa temom "Kako lokalna samouprava može da pomogne u bobi protiv bele kuge"... Centralni događaj je bio na platou ispred Sportskog centra gde je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.