Iseljavanje stanovništva sa juga na sever Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2011, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iseljavanje stanovništva sa juga na sever Srbije

BEOGRAD -

Jug i jugoistok Srbije nalaze se na marginama privrednog i društvenog razvoja zemlje što je, u protekloj deceniji, prouzrokovalo osetnu migraciju stanovništva iz tih područja u, uslovno rečeno, "bogatije" severne krajeve, izjavio je saradnik Instututa za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

Prema Đogovihu, zbog migracija i bele kuge broj stanovnika od 2000. do 2008. smanjen je u Borskom okrugu za 23,3 odsto, Pomoravskom 15,5 odsto, Zaječarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 13,5 odsto, Pirotskom 11,3 odsto i Topličkom 11,2 odsto.

U tom periodu, broj stanovnika povećan je u Beogradu za 1,3 odsto, kao i sremskom i južnobačkom okrugu 6,7 odnosno 7,8 odsto.

Da bi takva situacija bila promenjena, neophodna je strategija zaokreta u ekonomskoj politici zemlje i više sluha za potrebe tih regiona kroz ulaganja u ljudske resurse, saobraćajnu, energetsku, komunikaconu infrastrukturu kao i kroz stvaranje zona slobodne trgovine i poreske olakšice, kazao je Đogović na ovonedeljnoj konferenciji za novinare .

Đogović smatra da je ukupan proces tranzicije, prebrze liberalizacije tržista uz stihijsku privatizaciju, dodatno produbio neravnomernu razvijenost u srpskoj privredi.

Đogović je naveo da su, među pet opština na vrhu lestvice po visini zarada, prve četiri - beogradske opštine Novi Beograd, Stari grad, Zemun, Vračar, dok je peta Kosjerić.

Razlika između Novog Beograda gde je u decembru 2010. prosečna neto plata iznosila 61.673 dinara i Kuršumlije koja je na dnu lestvice sa prosečnom platom od 18.000 je oko 3,4 puta u korist novobeogradske opštine, izneo je Đogović.

Stručnjak IZIT je dodao da je na jugu i jugoistoku Srbije u oktobru 2010. stopa nezaposlenosti bila najviša 21,1 odsto, dok je u regionu Beograda bila najniža i iznosila 15,1 odsto.

Najveći procenat nezaposlenih koji traže posao duže od 10 godina nalazi se u regionu južne i jugostočne Srbije, 14,7 odsto, dok je najniži na teritoriji Beograda, šest odsto.

Logično je što dolazi do migracije stanovništva iz tih nerazvojenih područja u uslovno rečeno "bogatije" krajeve u Srbiji, a to su Beograd ili nešto severnije od prestonice, zaključio je Đogović.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.