Bela kuga stari Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2014, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuga stari Srbiju

Demografska slika u Vojvodini nije na zavidnom nivou, a trend malog rađanja i starenja stanovništva, postavili su Srbiju među 10 zemalja sa najstarijom populacijom u Evropi. U cilju poboljšanja natalitetne slike u Vojvodini održan je peti simpozijum u čast akademika Berislava Bete Berića, posvećen demografskim problemima.

Negativna slika prirodnog priraštaja i poražavajući podaci o smanjenju broja stanovnika, prisutni su ne samo u Vojvodini, već i u čitavom regionu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Učesnici Simpozijuma međunarodnog karaktera imaju zadatak da predlože konkretne načine kako da se to spreči.

"Danas, otprilike, imamo 17.800 porođaja i trend je pada porođaja, a istovremeno imamo oko 1.800 porodica u kojima se rodi treće dete. Jedino što će podići natalitet u Vojvodini jeste rođenje trećeg deteta", kaže Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo.

Radi podsticanja roditelja na taj korak, Vlada Vojvodine daje dvogodišnju novčanu pomoć od 12 hiljada dinara. Pored trećeg deteta, kao jednu od mera za povećanje nataliteta, Kopitovićeva vidi i vantelesnu oplodnju, te je cilj da u budućnosti oko četiri odsto rođene dece budu ona koja su rođena vantelesno. Nedovoljan broj rođene dece, jedan je od najosetljivijih i najopasnijih problema današnjice, koji iz godine u godinu uzima sve više maha.

"Već sada nam se manifestuju problemi sa starenjem stanovništva, problemi sa penzionim fondovima i naročito sa izumiranjem stanovništva, jer pretpostavka je da će Vojvodina polovinom ovog veka imati oko milion i po stanovnika i kvalitet tog stanovništva će biti loš. To će biti uglavnom staro stanovništvo i to je neka osnovna prepreka, kazao je Branislav Đurđev, šef organizacionog odbora simpozijuma

"Kada govorimo o ljudskim resursima, to nisu samo brojevi. Važna je njihova struktura, važna je raspodela po godinama, važno je adekvatno obrazovanje jer od toga zavisi i čitava privreda, odnosno, čitava ekonomija", objašnjava Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Koraci koji se preduzimaju u cilju smanjenja bele kuge, za nekoliko godina će pokazati vidljive rezultate, poručeno je na simpozijumu, uz nadu da će sledeća godina biti godina dece i godina rađanja.
Pogledaj vesti o: Bela kuga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.