Bela kuga nije zaobišla ni Suboticu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2021, 12:51

Bela kuga nije zaobišla ni Suboticu

Kada se pogleda razlika između broja rođenih i broja umrlih, Srbija svakoga dana gubi oko stotinu stanovnika. Godišnje to je na nivou grada veličine Šapca. Ozbiljnost u rešavanju ovog problema država je želela da pokaže formiranjem posebnog ministarstva za brigu o porodici, ali i većom finansijskom podrškom, koju pružaju i lokalne samouprave.

Razlika između broja rođenih i broja umrlih stanovnika Srbije premašila je pedeset hiljada godišnje. Po poslednjem preseku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na manje od šesdeset dve hiljade novorođenčadi, umrlo je stotinu i petnaest hiljada ljudi. Bela kuga nije zaobišla ni Suboticu koja se protiv negativnih tendencija bori budžetskom podrškom.

"Nastajali smo da i kroz razvoj usluga i kroz razvoj infrastrukture pomognemo mladima da se ostvare u ulozi roditelja, te da povećamo broj dece. Nastojimo da kroz razne mere pomognemo i razvoj i infrastrukturu seoskih sredina jer zaista postoji ogromna potreba za izgradnjom vrtića u seoskim sredinama koji će omogućiti i ekonomski razvoj sela", kaže sekretarka sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotica Jasmina Stevanović.

Predstavnici resornog ministarstva svojim kolegama u Vladi Srbije prenose pravu sliku sa terena, a obilazeći gradove prenose pozitivna iskustva u rešavanju problema bele kuge.

"Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je ove godine izmenjen i dopunjen i sigurno će se dalje raditi na unapređenju istog, tako da će se te mere sigurno još dodatno unapređivati. Međutim, ono što još jednom moramo da naglasimo, nije sve u novcu, a naš zadatak, zadatak svih nas koji smo donosioci odluka na lokalu ili na republici i zadatak medija jeste da promovišemo i da u centar pažnje vratimo vrednosti koje su jedno vreme bile u zapećku i da ustvari porodica bude u našem društvu na prvom mestu", smatra pomoćnica ministra za demografiju i brigu o porodici Aleksandra Čamagić.

Gradovi poput Subotice, pored bele kuge, suočavaju se i sa dodatnim problemom - odlivom stanovništva na zapad, u potrazi za bolje plaćenim poslovima.
Pogledaj vesti o: Bela kuga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.