BEZOBRAZLUK: Vulin baca 580.000 na pranje kola!

Izvor: Kurir, 03.Feb.2016, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZOBRAZLUK: Vulin baca 580.000 na pranje kola!

Ministarstvo rada, umesto da se bori protiv bele kuge, rasipa pare na dubinsko pranje i voskiranje automobila. Lickanje svake pojedinačne limuzine koštaće građane astronomskih 41.600 dinara.

BEOGRAD - Ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin opet se vrzma oko službenih vozila - osim što ih je prošle godine servisirao i održavao, sada je došao red i da skoro 600.000 dinara utroši na njihovo dubinsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pranje i poliranje! A sve to o trošku građana Srbije!

Ministarstvo na čijem je čelu Vulin raspisalo je javnu nabavku male vrednosti za usluge auto-pranja službenih vozila i za to namenilo tačno 583.333 dinara.

U objavljenoj dokumentaciji navodi se da je za usluge pranja službenih vozila u sedištu ministarstva izdvojeno 500.000 dinara za 12 vozila, dok su za to isto pranje, ali u Inspektoratu za rad, isplanirana 83.333 dinara za 13 vozila.

Papreno

S obzirom na to da u tenderskoj dokumentaciji nije navedeno koliko puta bi automobili bili glancani, računica kaže da je Vulin izdvojio po više od 40.000 dinara po vozilu ministarstva, odnosno po oko 6.400 za kola inspektorata.

Iako sam ministar vrlo glasno podržava politiku stezanja kaiša, Vulinovo ministarstvo već drugi put raspisuje tender i baca pare na vozni park, dok porodiljama smanjuje naknade za 7.000 dinara.

Ekonomista Aleksandar Stevanović ističe da ukoliko stavke nisu precizno navedene, to je onda osnov za sumnju.

- Moraju se nabavke malo preciznije definisati, kao i ceo budžet, da ne bismo o tome raspravljali, već da se koncentrišemo na bitne stvari. Ali sami su krivi što ostavljaju prostora za sumnju - smatra Stevanović.

Analitičar Milan Nikolić kaže da automobili moraju da se peru, ali i da je ranije bio običaj da svako ministarstvo ima svoju perionicu.

- Zašto bi oni plaćali radnike iz spoljnih perionica, jer očito je to slučaj ovde, ako imaju neku svoju perionicu? Ranije je svako ministarstvo samo pralo svoja vozila, znači štedelo se. Ovde je očito reč o tome ima se - može se - kaže Nikolić i dodaje da je vrlo moguće da je reč o nekom nameštanju, ali da ga više čudi to što se pranja ne obavljaju u ministarstvu.

- To bi onda koštalo deset puta manje. Radnicima, porodiljama, trudnicama smanjuju plate, doprinosi i penzije, a troši se na voskiranje kola - kaže Nikolić.

Reagovanja

Aleksandar Popović (DSS)

ZA SIROMAŠNE NEMA PARA

Kola se peru, a broj socijalno ugroženih raste. Ali nije ključno pitanje pranje kola, već zašto su ministar i režim kome pripada uskratili sredstva određenim socijalnim grupama čiji pripadnici sasvim sigurno nemaju kola, odnosno nemaju ni za hleb.

Konstantin Arsenović (PUPS)

BEZ RASIPANJA

Je l‘ oni imaju svoj servis ili ne? Sve to samo za njih? Kola se moraju održavati, ali u svakom slučaju ne treba se rasipati, jer nismo u takvoj situaciji.

Zoran Krasić (SRS)

MORA ZBOG POLICIJE

On preventivno organizuje pranje kola, bez obzira na to koliko to košta, da bi bila čista, kako policija ne bi državi naplaćivala kazne za prljave automobile. Sve je poskupelo, skupa voda, skup deterdžent, pa skupo i pranje. Bila bi bruka da policija, državni organ, naplaćuje kaznu Ministarstvu za rad, državnom organu.

Janko Veselinović (Pokret preokret)

NIJE MU PRVA AFERA

Nije to prva afera Aleksandra Vulina, on je već jednom uhvaćen u krađi kada je nameštao tender, a kasnije je bilo zataškano. Osim što je u pitanju rasipanje para, nadam se da vozila neće prati neki prijatelji gospodina Igora Bečića, koji je specijalista za tu oblast.

Ministarstvo rada

MNOGO RADIMO

Iz Ministarstva rada navode da procenjena vrednost ne znači da će se sva sredstva i utrošiti.- Za cenu jednog pranja po vozilu uzet je prosečan iznos od 500 dinara, tako da predviđeni mesečni iznos za pranje vozila iznosi 48.611 dinara, što mesečno po vozilu iznosi 1.944,44 dinara ili 3,88 pranja u toku meseca po vozilu. Ministarstvo neposredno obezbeđuje ostvarivanje prava i pružanje usluga za oko 3.330.000 građana, što često zahteva izvršavanje konkretnih poslova i zadataka zaposlenih van radnog mesta. Predmetnom nabavkom se obezbeđuje prosečno jedno pranje vozila nedeljno, odnosno četiri za mesec dana, čime se obezbeđuju minimalni zahtevi koji su propisani Zakonom o bezbednosti saobraćaja - piše u odgovoru.

Na šta idu naše pare

U budžetu za 2016. našlo se novca za političke partije, kabinete predsednika i premijera i skoro sva ministarstva! Parlamentarne stranke dobiće gotovo 70 miliona dinara više nego prethodne godine

Za devet meseci u 2015. poslanici su na putovanja u inostranstvo potrošili 21,5 miliona dinara

Ministarstvo kulture dalo je skoro 100 miliona dinara za otkup knjiga

KAJA OSTOJIĆ ZA NOVI STARS: ZNAM ZAŠTO JE CECA ODLEPILA

Pevačica trvdi da je Cecin mali baš dobar

Kaja Ostojić za novi Stars objašnjava da je Ceca s razlogom odlepila za mlađanim Aleksandrom s kojim je u vezi već godinu dana, navodeći da je on baš dobar.

Da li Kaja to zna na osnovu ličnog iskustva koje je imala s njim ili iz nekog drugog razloga, pročitaje u novom broju magazina Stars.

Autor: Sanja Đurić,Foto: Aleksandar Jovanović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.