Ako ste trudni, očekujte otkaz

Izvor: B92, 17.Dec.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ste trudni, očekujte otkaz

Novi Sad -- Dok bela kuga vlada u Srbiji, Zakon o radu dozvoljava da trudnice čak i u 9. mesecu trudnoće ostanu bez posla.

Pomoć trudnicama i porodiljama je prazno slovo na papiru - njih Zakon o radu iz 2005. godine ne tretira kao posebnu kategoriju i zbog toga je moguće da u svakom trenutku ostanu bez posla.

Jovana, koja je sada u osmom mesecu trudnoće, kaže da je sa posla bila otpuštena pre mesec dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Dobila sam otkaz u 7. mesecu trudnoće, uručeno mi je rešenje o prekidu radnog odnosa zbog prestanka potrebe za mnom. Što je najgore, to je stiglo na kućnu adresu, nije ni bilo lično", kaže Jovana.

Jovana pokušava da ne razmišlja o svemu što se desilo. Zna koliko stres može da utiče na bebu, jer je i sama doktorka. Inače, do otkaza je bila zaposlena u službi Hitne pomoći u Bačkoj Palanci.

"Umesto da uživamo u ovih devet meseci trudnoće, suprug i ja imamo brigu. Ostali smo bez jedne plate, koja bi nam mnogo značila. Osećam se jako nezaštićeno", kaže Jovana.

Neosporno, Jovanin ugovor na određeno vreme nije produžen i u tom segmentu Zakon o radu nije prekršen. Međutim, ona je skoro tri godine radila na određeno vreme, iako je zakonski maksimum samo godinu dana.

"Ima tu posla za inspekciju rada, koja bi trebalo ovaj konkretan slučaj da istraži i da donese rešenje. U krajnjem slučaju, da vidimo da li je bilo onih prekida koji su obavezni po zakonu, da li je možda bilo prostora da se ona u jednom trenutku zaposli na neodređeno vreme... Ipak, činjenica da jedna trudnica u poodmakloj trudnoći može da ostane bez posla je apsurd", kaže Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Apsurd ili činjenica, ali pomoć trudnicama i porodiljama je prazno slovo na papiru - njih Zakon o radu iz 2005. godine ne tretira kao posebnu kategoriju i zbog toga je moguće da u svakom trenutku ostanu bez posla.

"Svakako bi trebalo inicirati izmenu zakonskih propisa i nekako osigurati porodilje da, kao što je ranije bilo zakonsko rešenje, im naknada sleduje i za vreme porođajnog odsustva, jer mislim da su ta finansijska sredstva primarni problem", kaže Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinski ombudsman.

I zaštitnica građana i nadležni pokrajinski sekretar saglasni su da je neophodno hitno promeniti ovaj zakon, iako za sada nema takve zvanične inicijative. Trudnicama do tada ostaje da koriste pravne lekove i možda najlepše trenutke svog života provedu na sudu s poslodavcima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ako ste trudni, očekujte otkaz

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Dec.2011

NOVI SAD - Dok bijela kuga vlada u Srbiji, Zakon o radu dozvoljava da trudnice čak i u 9. mjesecu trudnoće ostanu bez posla.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.