Zatrpavanje kulture

Izvor: Blic, 03.Jul.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatrpavanje kulture

Prelazak trase autoputa E80 ka Bugarskoj preko ranohrišćanske bazilike u Kladenčištu je, čini se, gotova stvar pošto je dozvolu dao Zavod za zaštitu spomenika kulture.

U Bugarsku ćemo putovati preko ove bazilike

Srpsko arheološko društvo (SAD) najoštrije je juče protestovalo zbog ovakve odluke Zavoda i zatražilo reakcije Ministarstva kulture, premijera i predsednika.

Arheolozi protiv
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
“Otkriće ranohrišćanske bazilike u blizini trase rimskog puta koji je spajao istočni i zapadni deo Rimskog carstva, nedaleko od antičke Remezijane (današnje Bele Palanke), rodnog mesta Svetog Nikite Remezijanskog, svedoči o samim počecima hrišćanske civilizacije na Balkanu. Kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati i skrivati od očiju javnosti, a cena izmeštanja autoputa ili bazilike, koliko god da iznosi, mala je u odnosu na dugoročnu korist od turističke eksploatacije tog objekta”, ističu u SAD.

Ministarstvo kulture je u pisanoj izjavi “Blicu” istaklo da je “zatrpavanje konzerviranih, konsolidovanih, zaštićenih i dokumentovanih arheoloških lokaliteta uobičajena praksa i u svetu i kod nas”. Ističe se da je Zavod za zaštitu spomenika kulture postupio po zakonu.

- Po osnovu žalbe Koridora Srbije, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima i Zakonom o opštem upravnom postupku, Zavod je doneo rešenje o utvrđivanju mera tehničke zaštite za konzervaciju arheološkog lokaliteta Kladenčište na trasi autoputa. Time je dozvoljena konzervacija, konsolidacija, zaštita i zatrpavanje ovog arheološkog lokaliteta - saopštili su iz Ministarstva kulture.

Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, kaže da Republički zavod nije poštovao njihov stav i olako se odrekao bazilike na kojoj su arheolozi radili dve godine.

- To nema logike. Mi kao treba da se oslanjamo na matičnu kuću, a ona radi suprotno, poništava rešenje na mišljenje koje je doneseno i na koje se niko nije žalio. Nečuveno. Očito je neko sa viših instanci rekao da se to uništi. Šta će ostati posle nas? Ništa - kaže rezignirano Toni Čerškov.

Dodaje da se radi o kompleksu koji je korišćen za hodočašća, u blizini je pronađen i miljokaz (putokaz). Čerškov kaže da je to jedini objekat iz 5. veka koji je u potpunosti istražen.

Direktorka na putu

- Ne možemo ništa da uradimo osim da uložimo žalbu, ali znate, svako rešenje je sročeno tako da u njemu piše ”žalba na rešenje ne zadržava izvršenje rešenja” - objašnjava Čerškov.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je dao dozvolu za zatrpavanje bazilike, rekli su nam da izjave na tu temu može da daje samo direktorka Mirjana Andrić. A ona je, kako kažu, na putu „do ponedeljka-utorka“.

Ivanišević: Sami smo krivi

Vujadin Ivanišević iz Arheološkog instituta Srbije kaže da je trebalo ranije raditi na rešavanju ovog problema.

- Znate, autoput je već stigao dotle i teško je sada naći pravo rešenje. Sad smo svi zakasnili, od investitora preko Koridora Srbije do naše struke i ne postoji idealno rešenje. Struka je podeljena i onda nadležni izaberu rešenje koje najviše odgovara investitoru.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.