Za Koridor 10 spremno 475 mil. evra

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Koridor 10 spremno 475 mil. evra

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je akcioni plan gradnje putnog i železničkog Koridora 10 kojim se predviđa da se 2009. u dovršetak tog putnog pravca uloži 475 mil. evra.

"Iz domaćih izvora će biti obezbeđeno 340 miliona evra, ostatak kreditima međunarodnih finansijskih institucija", rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Za finansiranje infrastrukture biće potrošeno i deset miliona evra, od garancija koncesionara za autoput Horgoš-Požega, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koju je Vlada dala nalog da se naplati.

Mrkonjić kaže da je ove godine predviđena izgradnja 45 kilometara novih puteva i dodaje da su za to predviđena sredstva iz domaćih izvora, ali i povlačenje kredita od međunarodnih finansijskih institucija.

"Prvo ćemo uraditi sve projekte vezane za Koridor 10 i železnički pravac na tom koridoru i izvršiti svojinsku eksproprijaciju i to će biti finansirano najveći delom iz domaćih sredstava", rekao je Mrkonjić i objasnio da međunarodne banke ne daju novac za takvu vrstu poslova. Prema njegovim rečima, tek od juna bi trebalo da budu obezbeđeni međunarodni krediti i da se krene u konkretnu izgradnju.

Biće nastavljeni i drugi projekti, između ostalog izgradnja dve deonice od po deset kilometara od Horgoša do Novog Sada, kao i deonica od Levosoja do Preševa u dužini od 20 kilometara, koja bi trebalo da bude završena do 1. maja ove godine.

Mrkonjić je najavio i da će biti intenzivno nastavljen i rad na obilaznici oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca. "Uradićemo eskproprijaciju za obilaznicu oko Beograda i pokušati da realizujemo taj posao jer međunarodni kredit od 115 miliona evra već imamo", precizirao je Mrkonjić.

Što se tiče železničke infrastrukture, predviđeno je da se urade delovi pruge u dužini od 24 kilometara, kao i da se nastavi elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada. "Biće obezbeđen novac i za rad na Prokopu, koji je sastavni deo beogradskog železničkog čvora i računa se na sredstva od oko 30 miliona evra iz domaćih sredstava", rekao je Mrkonjić.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović podsetila je da je u tom programu predviđeno ukupno 20,5 milijardi dinara, i da je oko šest milijardi biti opredeljeno samo za gradnju Koridora 10. "Znači, ne radi se o eksproprijaciji, već o čistoj gradnji i reč je o 30 odsto od ukupnih para iz NIP-a", kazala je Kalanovićeva.

Ona je objasnila da će milijardu dinara biti obezbeđeno za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda (tunel kod Ostružnice), zatim 20 kilometara u Vojvodini za šta će biti izdvojeno 2,88 milijardi dinara i na kraju još za deo puta izmedju Preševa i Levosoja u iznosu od 2,2 milijardi dinara, što je ukupno šest milijaradi dinara.

Vlada Srbije je planirala da u naredne četiri godine u putnu infrastrukturu investira oko četiri milijarde evra, od čega je za Koridor 10 predvidjeno 1,7 milijardi dinara, a za železničke pruge 1,1 milijarda evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.