Vlast hoće da privatizuje naplatu putarina

Izvor: BKTV News, 19.Maj.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast hoće da privatizuje naplatu putarina

Teška ekonomska situacija, loši putevi i nemoć države da finansira održavanje mreže autoputeva naveli su Vladu Srbije da razmisli o privatizaciji sektora naplate drumarina i održavanja. To bi, gotovo izvesno, značilo i značajno poskupljenje putarina jer privatnik ne mora da se vodi interesima socijalne politike, već isključivo profita i sigurno neće dovesti sebe u situaciju da zbog manjka para ne može da odgovori obavezama.
Posao bi trebalo da bude organizovan po modelu javno-privatnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << partnerstva. Sa ovom idejom saglasni su i čelnici Puteva Srbije koji sada obavljaju te poslove, kao i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Nije prvi put, niti bi Srbija bila jedinstvena u Evropi ukoliko primeni ovaj model. Naime, planom je predviđeno da država dodeli koncesije za one saobraćajnice za koje nema novac za izgradnju, ili za održavanje.
O ovome će se izjasniti nova vlada, a ako ideja dobije zeleno svetlo, prema jednoj opciji, naplata putarine i održavanje puteva bi se ustupilo privatniku na period od 10 do 15 godina, uz njegovu obavezu da preuzme osoblje JP Putevi Srbije koje je zaposleno u Odeljenju za naplatu putarine i modernizuje sistem naplate.
Naknada privatnom partneru mogla bi da bude u fiksnom mesečnom iznosu ili promenljiva, s bonusima i delom prihoda od naplate, u zavisnosti od njene efektivnosti.
Opšti je utisak vozača da Srbija naplaćuje previše s obzirom na kvalitet puta, ali je istina i da naša zemlja ima najnižu putarinu u regionu, kao i da ona nije dovoljna za održavanje puteva.
Druga opcija bi, osim upravljanja naplatom putarine, uključivala i održavanje predmetne deonice autoputa i koncesionar bi isplaćivao koncesionu naknadu koja bi mogla biti korišćena kao zamena za prihod od putarine.
Kako god se okrene, vožnja autoputem će poskupeti, bez obzira da li će na rampama biti državni ili privatni inkasanti. O tome svedoči najava prvog čoveka Puteva Srbije Zorana Drobnjaka.
Izvor: vesti online
- Novoj vladi ćemo poslati zahtev za povećanjem cene putarina s detaljnim obrazloženjem. Cene putarine u Srbiji nisu menjane od februara 2008, iako je u tom razdoblju zabeležen osetan rast inflacije - kaže Drobjak.
Računica preduzeća za održavanje puteva pokazuje, međutim, da je putarina u Srbiji tri puta manja nego u Španiji i Francuskoj, i tek nešto niža od cene u Hrvatskoj i Italiji.
Izvor: vesti online
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.