Vlada odbacuje predlog koncesionara

Izvor: B92, 05.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada odbacuje predlog koncesionara

Beograd -- Vlada Srbije će odbaciti predlog koncesionara o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora o izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

Koncesionar je tražio da bez tendera gradi deonicu od Novog Sada do Horgoša

Stručni tim je procenio da je predlog koncesionara, konzorcijuma Alpina -Por, o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora, potpisanog krajem marta prošle godine, nepovoljan i štetan po Srbiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Koncesionar je tražio da ugovor bude raskinut uz obostranu saglasnost, ali da bez tendera gradi deonicu autoputa od Novog Sada do Horgoša. Cena za taj posao od 220 miliona evra, koju je predložio konecionar, je, kako je procenio stručni tim, neopravdano uvećana, jer sve računice pokazuje da ti radovi ne bi trebalo da koštaju više od 150 miliona evra.

Pored toga, ocenjeno je da ugovor koji bi, prema predlogu koncesionara, bio skopljen za izgradnju deonice od Novog Sada do Horgoša, ne bi bio u skladu sa međunarodnim standarom FIDiC, koji se primenjuje za takve ugovore.

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić će pripremiti Akcioni plan za pripremu i izgradnju deonice autoputa Novi Sad-Horgoš i predstaviti ga Nacionalnom savetu za infrastrukturu, koji bi trebalo da se sastane iduće nedelje.

Biće predloženo da se ta deonica podeli na šest do osam delova i da za izgradnju svakog dela bude raspisan poseban tender, a da ugovor koji će se potpisivati sa izvodjačima radova bude tipski, odnosno da se razlikuju samo po ugovorenoj ceni za radove.

Podelom deonice i raspisivanjme više tendera obezbedila bi se jača konkurencija zainteresovanih izvodjača, čime bi se oborila cena, ali i omogućilo domaćim izvodjačima da konkurišu za dobijanje posla. Biće angažovana i nezavisna revizorska kuća za izgradu revizije projekta izgradnje deonice od Novog Sada do Horgoša.

Premijer Mirko Cvetković trebalo bi, prema informacijama Bete, da obavesti koncesionara o proceni stručnog tima i odluci da se ne prihvati sporazumni raskig koncecionog ugovora. Time bi Vlada Srbije okončala pregovore sa koncesionarom i ubrzano pripremala uslove za početak izgradnje deonice od Novog Sada do Horgoša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.