Vijadukt preko škole

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijadukt preko škole

Savinac – Pao je prvi sneg, ali nije pokrio nezadovoljstvo Savinčana zbog zacrtane trase autoputa. Ogorčeni su saopštenjem „Koridora Srbije”, koje je došlo kao reakcija na naš napis u „Politici“ od 30. novembra, da „autoput neće narušiti turističke potencijale“ varošice i da će „prolaziti pored naselja“.

– Kako neće kad vijadukt prelazi preko školskog igrališta i seče varošicu napola. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Do pre nekoliko godina imali smo tri đaka, sad ih je petnaestoro. Gde će ta deca da se igraju kad će im nad glavom non-stop tutnjati vozila, a izduvni gasovi se taložiti po školskom dvorištu? – ljut je na saopštenje „Koridora” Miliša Nikolić, predsednik mesne zajednice.

Nikolić kaže da je postojala ideja da autoput prolazi istočno od varošice, što bi bilo, kako su mu rekle geodete, oko 1,5 kilometara kraće, a manje bi se i kuća rušilo, dakle i jeftinije.

Moglo je da se trasira i zapadno, u kom slučaju bi se između naselja i autoputa našla šuma kao dobar tampon. Ali, nečiji je interes bio, smatraju Savinčani, da bude ovako – skuplje i štetnije – jer mora da se premešta i korito reke Dičine i izmešta postojeći lokalni put.

– Znate, izvor Savine vode u varošici je istog kvaliteta kao i voda atomske banje u Gornjoj Trepči, slične stalne temperature i mineralnih vrednosti. Ista je to „žica“. Zbog toga je postojao plan da se ovde gradi antistresni centar sa bazenima, stazama zdravlja, hotelima, depandansima, pansionima... Kakav crni antistresni centar kad će autoput neprekidno proizvoditi stres za meštane i goste, ako bi ih bilo. A treba izdržati buku mašina i prašinu u narednih četiri-pet godina, jer ne verujem obećanjima ministra da će se autoput izgraditi za 38 meseci – govori nam meštanin Mićo Petrović.

Čak da ih, kao što kažu, i zaštite od buke, kako će od auspuha? Nigde u Evropi se autoputevi ne grade kroz turistička mesta, kulturno-istorijske lokalitete i prirodne lepote. Čitali su Savinčani da mleko evropskih krava koje pasu na udaljenosti manjoj od 500 metara od saobraćajnica nije za upotrebu.

Miliša i Mićo nas odvode, prtinom u prvom snegu, do hrasta-zapisa koji je, prema podacima iz monografije sela, star više od 450 godina ili 260 godina stariji od savinačke crkve. Meštani Drenove i Šarana, sela kojima je Savinac zajednički centar, pod ovim hrastom su se Bogu molili, organizovali litije i veselja, dodolama kišu prizivali – sve dok im knjaz Miloš nije crkvu sagradio. Obim stabla je 8,5 metara; potrebno je da se šest ljudi uhvati za ruke da bi ga obuhvatili. Baš deluje moćno. Avaj, i on je na udaru autoputa.

– Hrast je na imanju Rada Markeljića, a procenjeno je da iz njega može da se dobije 30 kubika ogrevnog drveta, što će vlasniku biti novčano nadoknađeno. Ja sam napisao monolog hrasta u kojem on priča kako je preživeo Turke i sve bune i ratove, gromove i oluje, a sada mora da „položi oružje“ pred testerašima – priča Miliša Nikolić i vadi papir da bi nam pročitao svoju „monodramu“.

Savinčani priznaju da su zakasnili i da je trebalo ranije da se obrate štampi kako bi probudili savest onih koji odlučuju. Tunel iz Brđana prema Savincu se već prokopava zacrtanom trasom. Da li je, zaista, za sve kasno?

Boško Lomović

objavljeno: 05/12/2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.