Vest godine: Preko Save zbog bombi - prvi put u Srbiji VIDEO

Izvor: B92, 07.Feb.2018, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vest godine: Preko Save zbog bombi - prvi put u Srbiji VIDEO

Beograd -- Ovih dana počinju pripremni radovi na izgradnji preostalih segmenata autoputske obilaznice oko Beograda - od Ostružnice do Bubanj potoka, piše Beobuild.

Kada govorimo o najznačajnijim gradskim projektima, pokretanje radova na završetku sektora B Obilaznice lako bi mogla postati vest godine. Naravno, ona je deo međunarodnih koridora i najveća raskrsnica srpskih autoputeva, pa implikacije projekta daleko prevazilaze lokalni značaj.

Završetkom južnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i istočnog kraka, Beogradska obilaznica postaje poslednji nezavršeni segment Koridora 10, kritično usko grlo i crna tačka na putnoj mreži. Izgradnjom dela Obilaznice do Bubanj potoka, ukupna dužina ovog autoputa u punom profilu iznosiće 47 kilometara, odnosno 60 odsto od ukupno projektovanih 78 kilometara.

Izgradnja predmetne deonice od Ostružnice do Bubanj potoka započela je 2004. godine, a radovi su sa prekidima izvođeni do 2012. godine. U tom periodu završeno je 10 kilometara polu-autoputa od Ostružnice do tunela Straževica, dok presotalih 9,6 kilometara od Straževice do Bubanj potoka nikad nisu započeti. Aktuelnim projektom cela dužina od Ostružnice do Bubanj potoka biće kompletirana u punom profilu autoputa.

U okviru sektora B gradi se i leva traka autoputa na mostu preko Save kod Ostružnice. Projekat dogradnje Ostružničkog mosta počeo je u junu 2016. godine, međutim problemi na projektu poremetili su predviđene rokove. Skeniranjem dna reke detektovana je ogromna količina metala ispod nanosa reke, što je zbog rizika od neeksplodiranih bombi značajno usporilo dinamiku.

Naime, prema proračunima koji su pravljeni, ukoliko bi se išlo na čišćenje rečnog dna, ne samo da bi se radovi dramatično produžili i poskupeli, već bi se u rizik mogli dovesti i izgrađeni stubovi mosta. Iz tog razloga u projektu je potpuno promenjena tehnologija montiranja čelične konstrukcije, da bi se izbegle potencijalne opasnosti od pobadanja privremenih nosača u dno reke.

Nova metoda biće po prvi put upotrebljena u našoj zemlji, a reč je o vrlo interesantnoj i domišljatoj inženjeriji. Elementi čelične konstrukcije mosta izrađivani su u MIN-ovoj fabrici u Nišu i Mostogradnjinoj fabrici u Batajnici, odakle su u delovima transportovani do Savskog brodogradilišta. Tamo će tri raspona dugačka po 80 metara biti privremeno prerađeni u plovila, da bi se onda te konstrukcije porinule, i poput barže Savom odvezle do Ostružnice.

Na gradilištu mosta ukloniće im plovne modifikacije i “Derrick” kranom podići na pripremljene pozicije. Pored vrlo efektno rešenog pitanja montaže i transporta, ova metoda je i finansijski efikasna, pa neće proizvesti uvećanje troškova na projektu. Ostatak čelične konstrukcije biće montiran naguravanjem sa obale.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.