Velja Ilić: Svake noći sanjam koridore

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2012, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velja Ilić: Svake noći sanjam koridore

Autoput od Beograda do Crne Gore, Koridor 11, predstavlja najvažniju investiciju u istoriji Srbije, a da za njegovu trasu postoje dve varijante - jedna bi od Požege vodila preko Sjenice, a druga preko Zlatibora i Prijepolja. Ovaj autoput privlačiće saobraćaj cele srednje Evrope - kazao je za "Vesti" predsednik Nove Srbije Velimir ilić.

Velimir Ilić: Došlo je vreme da mi se snovi ostvaruju  

Šta su rekli Kinezi?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
- Ponudili su da se jedan deo projekta finansira iz kredita, a jedan deo koncesijom. Interesovanje je veliko, javljali su nam se i Španci i Austrijanci.

 

Kineska ponuda

Kineska kompanije CRBC uputila je Koridorima Srbije ponudu za izgradnju preostalih deonica autoputa od Beograda do Boljara, na granica sa Crnom Gorom, za 2,5 milijardi evra. Na tom putu, nazvanom Koridor 11 u toku je izgradnja deonice od 12,5 kilometara od Uba do Lajkovca, za 70 miliona evra iz budžeta Srbije. Iz azerbejdžanskog kredita od 300 miliona evra gradi se deonica od 40,5 kilometara tog auto-puta, od Ljiga do Preljine.

Da li se zna tačna trasa?

- Imamo dve varijante od Požege, jedna ide preko Sjenice, a druga preko Zlatibora i Prijepolja. Stručnjaci su nedavno dostavili studiju, ja sam je gledao, i državna revizorska komisija je pronašla da je trasa preko Sjenice kraća 40 kilometara i jeftinija 600 miliona evra.

Kako su reagovali ostali ministri u Vladi?

- Podržali su me. Izneo sam predlog Vladi koja trenutno razmatra mogućnost oko realizacije projekta. Drago mi je što su predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Ivica Dačić uključeni u to, i da su shvatili da je ovo uslov da se zaposle ljudi. Trenutno sve mogućnosti razmatram sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.

Kako vam ide, vaši odnosi nisu bili sjajni u prošlosti?

- Svake noći sanjam koridor, već godinama. Došlo je vreme da mi se snovi ostvaruju. Ja sam tolerantan čovek, a posao mora da se završi. Mora da se radi i gradi. Odlično sa svima sarađujem.

Kada možemo da očekujemo da se počne sa radovima?

- Problem je što moramo da sačekamo rebalans budžeta, jer sadašnjim nisu predviđena sredstva za ovu investiciju. Po slobodnoj proceni u maju sledeće godine.

 

Stanogradnja

Stambena naselja kao što je "Stepa Stepanović" u bivšoj kasarni u Beogradu, gradiće se i u drugim većim gradovima Srbije. Biće gradnje i socijalnih stanova, naročito za invalide, najavi je Ilić.

Da li ćete vi i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić zajedno raditi na novom koridoru?

- Ne. Mrkonjić će nastaviti da radi na Koridoru 10 i izgradnji puteva, a ja na Koridoru 11.

Kako vam izgleda prepucavanje u Demokratskoj stranci?

- Nemam vremena o njima da mislim.

Šta vam je rekao odlazeći ministar Oliver Dulić kada ste ga nasledili u Vladi?

- Doviđenja. Ništa više. Dokumentaciju bi trebalo da mi preda ovih dana.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Velja Ilić: Svake noći sanjam koridore

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2012

Autoput od Beograda do Crne Gore, Koridor 11, predstavlja najvažniju investiciju u istoriji Srbije, a da za njegovu trasu postoje dve varijante - jedna bi od Požege vodila preko Sjenice, a druga preko Zlatibora i Prijepolja. Ovaj autoput privlačiće saobraćaj cele srednje Evrope - kazao je za "Vesti"...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.