Vaterlo: Dvestogodišnjica bitke

Izvor: B92, 10.Jan.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaterlo: Dvestogodišnjica bitke

Belgijanci i Britanci se spremaju da ove godine spektakularno proslave dva veka od bitke koja je označila slom Napoleonovog carstva.

Trista šezdest četiri dana u godini, Vaterlo je simpatičan, pomalo dosadan gradić oko15 kilometara udaljen od belgijske prestonice, koji se ni po čemu ne razlikuje od sličnih mesta duž autoputa Brisel-Pariz.

Svakog 18. juna, međutim, poljima odjekuje rika topova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njiska konja, dok vojnici u živopisnim uniformama iz devetanestog veka jurišaju kroz oblake barutnog dima.

Reč je, naravno, o rekonstrukciji čuvene bitke i Napolevog poraza od strane združenih britansko-pruskih trupa pod komandom generala Velingtona i princa od Oranža.

Obično u ovoj predstavi učestvuje nekoliko stotina entuzijasta, mahom Britanaca i Belgijanaca obučenih u uniforme neke od tri vojske, uz jednu konjičku četu i desetak starih topova.

Ove godine, međutim, na dvestogodišnjicu bitke, planirana je mnogo ozbiljnija manifestacija, sa preko 5 000 učesnika, 300 konja, stotinu topova i profesionalnim glumcima koji će glumiti vojskovođe.

Naravno, to je samo bleda senka istorijske bitke iz 1814, u kojoj je sa obe strane učestvovalo skoro 200 000 vojnika od kojih je svaki deseti ostavio kosti na poljima oko Vaterloa.

Bio je to presudan događaj, ne samo zbog toga što je označio kraj Prvog francuskog carstva, već i stoga što je omogućio nastanak nezavisne Belgije, koja je dotad bila teritorija oko koje su se otimali Francuzi, Holanđani i Nemci.

Stoga nije čudno što su Britanci i Belgijanci spremni da ove godine odreše kesu, tako da je za organizaciju odvojeno više od pet milona evra, a britanska vlada je prošlog juna odvojila million funti za rekonstrukciju farme Ugomon, odakle su Velington i princ od Oranža komandovali savezničkim snagama.

Belgijanci, sa druge strane, očekuju da će im se uloženi novac višestruko vratiti kroz prihode od turista iz Britanije, koji će ove godine doći u rekordnom broju.

Cena aranžmana koji obuhvata autobuski prevoz, noćenje i obilazak ključnih poprišta bitke iznosi oko hiljadu evra po osobi, a za one koji su se prijavili i kao učesnici u rekonstrukciji, turističke agencije će za dodatnu sumu obezbediti prevoz musketa, baruta i sablji koje je u normalnim okolnostima teško preneti preko granice.

Nakon završene bitke, učesnici će imati priliku da utaže zeđ i glad u jednoj od dve gostionice u okviru memorijalnog kompleksa, od kojih se prva zove “Kod Velingtona”, a druga, sasvim predvidljivo “Kod Napoleona”.

Izveštač Tanjuga koji je ovih dana obišao Vaterlo, osvedočio se da je prva kafana, ukrašena Velingtonovim portretima i obeležjima britanskih regimenti, bila puna Engleza koji su tu zastali da se osveže na putu ka Briselu ili Parizu, dok je druga, okićena francuskom trobojkom sa velikom bistom Napoleona iznad šanka, zvrjala gotovo prazna.

Oni imaju prava da slave, ali za nas je to bio strašan poraz”, rekao je jedan od retkih gostiju, nastavnik geografije iz Pariza koji je sa porodicom svratio da predahne na povatku iz Holandije, gde su bili u poseti prijateljima.

Ipak, dodao je, britanska kuhinja se ni posle dvesta godina ne može meriti sa francuskom.

I to je nekakva uteha”, zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.