Uspešna poseta- Vučić: U Kini je bilo posebno biti Srbin!

Izvor: YU-Build.rs, 27.Nov.2015, 02:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešna poseta- Vučić: U Kini je bilo posebno biti Srbin!

Izgradnja pruge Beograd-Budimpešta i autoputeva, razvoj industrijskih parkova i dolazak kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru tri su najvažnije stvari za odnose Srbije i Kine, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa premijerom Kine Li Kećiangom i zatražio njegovu podršku.



Premijer Kine je naglasio da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počne do kraja godine, najavio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << kineska strana donirati 30 miliona juana (oko 4,4 miliona evra) Srbiji za realizaciju ovog projekta, a podržao je i dolazak kompanije HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje u Železari.

Vučić, koji je danas počeo bilateralnu posetu Kini, rekao je da je pruga Beograd-Budimpešta najvažniji projekat za ceo region, a ne samo za Srbiju, i dodao da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovom projektu.

- Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje smederevske Železare doprinelo bi reindustijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom - naglasio je premijer Vučić, a prenosi Vlada Srbije u saopštenju.

Premijer Li Kećiang je rekao da dugo, tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela.

Vučić: Izvozićemo u Kinu juneće i jagnjeće meso

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kini da će ta zemlja da dozvoli uvoz junećeg i jagnjećeg mesa iz Srbije, ali da i mi moramo se potrudimo da to i proizvedemo. Vučić je za RTS rekao da juneće i jagnjeće meso možemo da izvozimo, ali da to moramo i da proizvedemo, pa zato moramo da radimo više. "Verujem da ćemo uspeti", poručio je premijer.

- Železara je dobra prilika za jačanje naših ekonomskih odnosa. Podržaću dolazak HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi Železara snabdevala ne samo Srbiju već i čitav region - zaključio je Li Kećiang.

Nakon sastanka, dvojica premijera prisustvovala su potpisivanju nekoliko memoranduma, izmedju ostalog i Memoranduma o razumevanju izmedju Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS) o Železari. Potpisani su i Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva.

Vučić: Memorandum o dve deonice na koridoru 11 sa mostom

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u Kini potpisan Memorandum o izgradnji dve deonice na Koridoru 11 i precizirao da je dogovorena cena od oko 209 miliona evra, sa izgradnjom mosta od 17,8 kilometara Surčin-Obrenovac.

Vučić je za RTS rekao i da će još razgovarati sa premijerom Kine Li Kećijangom o dodatno povoljnijim uslovima, i naveo da je reč o izuzetno povoljnom kreditnom aranžmanu uz značajan grejs period.

"Cenu smo dogovorili, oko 209 miliona evra sa izgradnjom mosta 17,8 kilometara Surčin - Obrenovac, i uspeli smo tu cenu da dramatično spustimo", rekao je premijer.

On je istakao da postoji potencijal za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i u oblasti kulture i turizma.

"Tamo daleko" i "Fijaker stari" za Vučića

U čast premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u poseti Kini, priredjena je svečana večera, a tom prilikom kineski orkestar je svirao repertoar srpskih pesama, javio je RTS. Kako je navedeno, na spisku repertoara srpskih pesama našle su se i pesme "Fijaker stari" i "Tamo daleko".

Vučić: Prvi ugovor sa železarom u decembru, konačni u aprilu

Aleksandar Vučić je izjavio danas u Kini da će prvi ugovor sa kineskom kompanijom HBIS vezano za Železaru Smederevo biti potpisan u decembru, a konačni u aprilu 2016. godine.

"Očekujem da će ta firma ući u smederevsku železaru u julu", rekao je premijer za TV Pink.

Vučić: kina razmatra ulaganje u fabriku šavnih cevi

Kinezi razmatraju i ulaganje od 300 miliona evra kako bi bila napravljena fabrika šavnih cevi pri smederevskoj Železari, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić.

"To bi bio spas, ne samo za Srbiju, nego i za ceo region", rekao je premijer za RTS.

Izvor: Alo




Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na YU-Build.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.