U martu gradnja autoputa do Jadrana

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U martu gradnja autoputa do Jadrana

Beograd -- Prema proceni stručnjaka, izgradnja prvih 70 kilometara autoputa Beograd - južni Jadran na srpskoj teritoriji koštala bi maksimalno oko 245 miliona evra.

Trasa ide od Ostružnice, tačnije obilaznice oko Beograda, preko Umke, Obrenovca, Uba i Lajkovca do Ljiga. Projektna dokumentacija za izgradnju prve deonice autoputa Beograd - južni Jadran od Ostružnice do Ljiga biće spremna do kraja godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Idejni projekti već postoje, a Putevi Srbije raspisali su tender za izradu glavnih projekata. U martu bi, prema najavi ministra Milutina Mrkonjića, trebalo da počne i izgradnja. Kako će se ovaj projekat sa liste državnih prioriteta finansirati još nije poznato, ali nadležni najčešće kao opciju pominju koncesiju.

Hrvati grade u Crnoj Gori

U Crnoj Gori već je urađen tunel Sozina, a izgradnja autoputa prvo od Podgorice do Mateševa, a potom i do Boljara poverena je hrvatskom Konstruktoru. Koncesija za crnogorski deo autoputa iznosi 1,8 milijardi evra i predstavlja najveću investiciju u Crnoj Gori ikada. Međutim, pitanje je da li će splitska firma dostaviti na vreme bankarske garancije za trasu dužine oko 165 kilometara. Kako je najavio crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar, ukoliko hrvatska kompanija ne obezbedi garancije, biće aktivirana ponuda drugorangirane kompanije.

„Luka Bar za Srbiju je od strateškog značaja, ali neće imati konkretne svrhe dok se do Bara ne rekonstruišu i put i pruga. Zato planiramo da za prvu deonicu puta od Beograda do Ljiga koja je duga 75 kilometara raspišemo tender 1. januara”, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i dodaje da za gradnju autoputa već postoji interesovanje turskih firmi.

Inače, trasa autoputa kroz Srbiju poznata je od Beograda do Požege. Autoput Beograd - Bar u dužini od oko 420 kilometara će povezati luke na Dunavu i Jadranu i biće i najkraća veza Mađarske i Rumunije preko Srbije i Crne Gore sa južnom Italijom i Albanijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.