U avionskoj nesreći u Rusiji poginule 44 osobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2011, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U avionskoj nesreći u Rusiji poginule 44 osobe

MOSKVA -

U avionskoj nesreći na severu Rusije poginula su 44 putnika, a osmoro je teško povređeno, saopštili su danas zvaničnici.

Putnički avion Tupoljev-134 RusEra, koji je putovao na liniji Moskva-Petrozavodsk, srušio se kod sela Besovec, na 16 kilometara od autoputa Petrozavodsk-Suojarvi u ruskoj republici Karelija.

Avion se zapalio kada je pao, a delovi su razbacani na 300 metara od mesta nesreće, prenela je agencija Itar-Tas. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Avion, u kojem je bilo 43 putnika i 9 članova posade, srušio se sinoć oko 23.40 sati po lokalnom vremenu (19.40 po srednjeevropskom).

Portparolka ministarstva za vanredne situacije Irina Andrianova izjavila je agenciji Interfaks da je sedam od osam povređenih putnika u veoma teškom stanju i da svi imaju opekotine.

Predstavnik istražnog komiteta Vladimir Markin saopštio je da se razmatra nekoliko mogućnosti uzroka nesreće - ljudski faktor, odnosno greška pilota ili dispečera na aerodromu, loši vremenski uslovi i tehnička neispravnost letelice ili opreme na aerodromu.

Andrianova je rekla da je u vreme nesreće bila kiša i gusta magla.

Agencija Frans pres prenosi da je ruski avion pokušao da sleti na aerodrom u Petrozavodsku u lošim vremenskim uslovima, ali nije uspeo da sleti na pistu i srušio se na put dva kilometara dalje.

Zvaničnici su rekli da je avion izgleda udario u dalekovod dok je kružio oko aerodroma po lošem vremenu, što je izazvalo nestanak struje i svetla na pisti.

Predsednik Republike Karelije Andrej Nelidov otputovao je na mesto incidenta, a kasnije će imati vanredan sastanak sa tužiocima i pripadnicima Federalne bezbednosne službe.

Avion je pao nedaleko od nastanjene oblasti u Kareliji, koja se nalazi blizu granice sa Finskom.

Zvaničnici kompanije Rus Er izjavili su da je avion, napravljen 1981. godine, kompletno proveren pre poletanja i da nije bilo tehničkih problema.

Poginuo sudija Vladmir Petai

Ruski fudbalski sudija Vladimir Petai jedan je od 44 poginula putnika u ovoj avionskoj nesreći.

Petai je sudio prvoligaške utakmice u Rusiji od 2003. godine, a 2010. je postao internacionalni arbitar sa licencom Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Tridesetosmogodišnji sudija je pre nekoliko dana sudio svoj 100. meč u prvoj ligi Rusije između Rubina iz Kazanja i moskovskog Dinama.

Ivanov: Greška pilota najverovatnije uzrok avionske nesreće

Do avionske nesreće na severozapadu Rusije, u kojoj je poginulo najmanje 44 ljudi, najverovatnije je došlo zbog greške pilota, izjavio je danas u Parizu zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov.

"Na osnovu prvih podataka greška pilota je jasna - on je u lošim vremenskim uslovima skrenuo nadesno od piste i u magli je nastojao da uoči pistu do poslednjeg minuta, ali nije u tome uspeo", rekao je Ivanov koji boravi u poseti Francuskoj zajedno s premijerom Vladimirom Putinom, javio je Rojters.

Ivanov, koji je zadužen za rusku vazduhoplovnu industriju, rekao je da je ova nesreća, koja se dogodila prilikom pokušaja sletanja pri slaboj vidljivosti, slična avionskoj nesreći u kojoj su u aprilu 2010. godine na zapadu Rusije poginuli poljski predsednik Leh Kačinjski i veliki broj poljskih zvaničnika.

Predstavnik istražne komisije Vladimir Markin saopštio je ranije danas da se razmatra nekoliko mogućnosti uzroka nesreće - ljudski faktor, odnosno greška pilota ili dispečera na aerodromu, loši vremenski uslovi i tehnička neispravnost letelice ili opreme na aerodromu.

Saučešće Tadića

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu zbog avionske nesreće u kojoj su prošle noći poginule 44 osobe.

"Najiskrenije saosećamo sa porodicama poginulih i ruskim narodom. Primite izraze mog dubokog saučešća", naveo je predsednik Srbije u telegramu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.