Teška nesreća u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 23.Jun.2012, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teška nesreća u Hrvatskoj

Osmoro ljudi poginulo, a više od 40 povređeno kada se u Hrvatskoj prevrnuo češki turistički autobus. Među poginulima jedno dete. Autobus probio zaštitnu ogradu, prešao u suprotan smer i prevrnuo se.

Osmoro čeških državljana, među kojima i jedno dete, poginulo je kada se autobus prevrnuo na autoputu između Zagreba i Splita. Više od 40 putnika je povređeno. Pretpostavlja se da je uzrok nesreće umor vozača.

Pred zoru u 3.45. časova kod jednog tunela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Velebitu, autobus sa češkim putnicima čije je odredište bio Zadar, probio je srednju ogradu na autoputu i zaustavio se tek kad se prevrnuo na bok u saobraćajnim trakama ka Zagrebu.

Uviđaj je završen, zvaničnog saopštenja o uzroku nesreće još nema, ali nezvanično se saznaje da bi to mogao biti umor vozača, jer je autobus prethodno vrludao po putu. Povređeni putnici, njih četrdesetčetvoro, uglavnom su zbrinuti u bolnici u Gospiću, a nekoliko je zbog težih povreda vojnim helikopterima prebačeno u zagrebačke bolnice.

Važno je što su svi zbrinuti u okviru "zlatnog sata", odnosno u optimalnom vremenu od nastanka povrede i nisu životno ugroženi.

"Koordinacija na terenu je bila izvanredna u pomoć su pristigle i karlovačka i zadarska ekipa hitne pomoći", rekla je Maja Grba Bujević iz Hitna pomoć Hrvatske.

Češka je u šoku, a uz povređene u zagrebačkim i gospićkoj bolnici je osoblje češke ambasade i generalnog konzulata.

"Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske organizovaće transport unesrećenih", rekla je Mala Jindra, konzul Češke.

Hrvatski ministri zdravlja, turizma i policije posetili su bolnice u Gospiću i Zagrebu.

Ministar turizma Hrvatske Veljko Ostojić, izrazio je saučešće poginulim i pozvao sve one koji su bili u autobusu da besplatno letuju.

Nesreća je još jedna opomena da je tokom dužeg putovanja potreban češći odmor, a posebno u letnjoj sezoni kada je saobraćaj gust i zahteva veću pažnju. Zbog nesreće se na autoputu između Zagreba i Splita stvorila kolona vozila od 18 kilometara, ali je tokom dana saobraćaj normalizovan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.