TZ: Prioritetna gradnja autoputa i pruge Beograd-Temišvar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2022, 14:57

TZ: Prioritetna gradnja autoputa i pruge Beograd-Temišvar

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem razgovarao je danas sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejom Zakonjšekom o saradnji i zajedničkim inicijativama planiranim za 2022, a jedan od prioriteta je izgradnja autoputa i uspostavljanje redovnog putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Temišvara.

Sagledan je napredak u razvoju železnice u Srbiji, sa posebnim osvrtom na projekte na Koridoru 10, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao što je modernizacija železničke pruge između Beograda i Budimpešte, saopštila je Transportna zajednica.

Sagovornici su se složili da će biti neophodno usvajanje nekoliko ključnih zakona, kako bi železnica privukla veći broj putnika, a to su, kako je navedeno, Zakon o interoperabilnosti, Zakon o železnici i Zakon o bezbednosti.

Istaknuto je da je završetak projekata železničke infrastrukture i uspostavljanje redovnog železničkog putničkog saobraćaja između Beograda i Temišvara jedan od prioriteta za ovu godinu.

"Bliska saradnja sa Rumunijom, kako na političkom, tako i na tehničkom nivou, biće od ključnog značaja za nastavak izgradnje autoputa Beograd - Temišvar (Pančevo - Vršac - Vatin - Temišvar) i rekonstrukciju železničke pruge na istom pravcu", naveo je Zakonjšek.

Sastanak je bio i prilika da se sagleda inicijativa za ponovno uspostavljanje putničkih železničkih veza između Beograda i Zagreba, kao i napredak u izgradnji nekoliko železničkih pruga koje će bolje povezati Srbiju sa susedima.

Ministar Momirović je istakao da Srbija ostaje privržena agendi EU i izgradnji moderne infrastrukture kao temelja za napredak regiona.

"Od Jadrana do centralnog dela Evrope, od Egeja do Zapadne Evrope, Srbija je neophodna i čini sve da poveže i integriše region, ne misleći samo na svoje potrebe već na dobrobit celog regiona. Svesni smo svoje odgovornosti i uloge u povezivanju Evrope brzim i bezbednim putevima, kao i integraciji svih vidova transporta robe i ljudi.Tu smo da dokažemo saradnju i posvećenost svakom projektu za dobrobit građana Jugoistočne Evrope", rekao je Momirović.

Regionalna saradnja će biti dodatno unapređena, kako je navedeno, završetkom Autoputa mira koji će povezati Niš sa Prištinom, nastaviti do Tirane i završiti u Draču na Jadranskom moru.

"Transportna zajednica je posvećena promociji održive povezanosti i jačanju regionalnog ekonomskog rasta. Ključno je da nakon 2021. godine počnu radovi na prvoj deonici Niš - Pločnik, radovi počnu i na deonici Pločnik - Merdare. Dobra koordinacija će biti ključna da ovaj projekat ostane na pravom putu", rekao je Zakonjšek.

Kada je reč o održivoj povezanosti, rekao je da želi da čestita Srbiji na otvaranju klastera 4 u pregovorima o pristupanju EU prošlog decembra.

Ministarstvo u narednom periodu može da računa na našu podršku u svim pitanjima vezanim za saobraćajnu politiku (poglavlje 14) i transevropske mreže (poglavlje 21), poručio je Zakonjšek.

Što se tiče zakonodavstva u oblasti puteve, iz Sekretarijata Transportne zajednice (TCT) izrazili su spremnost da konsultuju ministarstvo u procesu izrade Nacionalne saobraćajne strategije, kao i da podrži usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u drugim oblastima saobraćaja.

Sagovornici su rekli da je pregovaranje i potpisivanje bilateralnog sporazuma o kontroli na jednom mestu između Srbije i suseda jedan od konkretnih koraka koji će povećati kapacitete na graničnim prelazima i smanjiti vreme čekanja.

Zakonjšek je istakao podršku Transportne zajednice uspostavljanju jednošalterskih graničnih prelaza, kao najnaprednijeg primera regionalne saradnje koji građanima donosi konkretne koristi, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.