Spremniji doček putnika kod Niša

Izvor: Politika, 13.Jul.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremniji doček putnika kod Niša

U dane ovog vikenda biće pojačan broj inkasanata na rampi „Nais”, a štampani su leci koji će se deliti turskim državljanima

Niš – Danas i sutra biće delimično izmenjen režim naplate putarine na rampi „Nais”, na autoputu kod Niša. Kako nam je juče rečeno pored toga što će biti otvoreni svi kanali i naplatne kućice, koji će raditibez pauze, biće angažovan dodatni broj radnika u svim smenama koji će pomagati inkasantima u kućicama za naplatu. Posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su za državljane Turske, kojih je po pravilu najviše u tranzitu kroz Srbiju, štampani leci sa obaveštenjem o cenama putarine i neophodnosti da imaju pripremljen sitan novac, kako se ne bi na rampi zadržavali duže nego što je potrebno.

U sklopu priprema za ovaj vikend dogovorena je saradnja sa saobraćajnom policijom, čije će patrole dežurati na delu puta između Ražnja i Aleksinca i, kako nam je rečeno, koje će u slučaju pojačanih gužvi ispred „Naisa” usmeravati motorna vozila na izlaze sa autoputa kod Aleksinačkih rudnika i Aleksinca, gde bi i plaćali putarinu. To je na 25 i 30 kilometara od naplatne rampe „Nais” posle čega bi se tranzitni putnici automobilima upućivali do Niša starim regionalnim putem i posle samo pola sata vožnje mogli opet da uključe na autoput. Ponovno uključenje u saobraćaj bilo bi posle „Naisa”, prema istoku i Bugarskoj i Turskoj, odnosno ka Doljevcu i dalje prema Makedoniji i Grčkoj.

Izlazak vozila iz Beograda kod Bubanj potoka danas će se odvijati  u dve kolovozne trake, zbog radova na obnovi dela autoputa u dužini od 500 metara. Ukoliko bude gužve radovi će biti prekinuti da bi i zaustavna traka bila u funkciji.

„Putevi Srbije” saopštavaju da će na vidljivim mestima biti postavljena obaveštenja vozačima da pripreme tačan iznos novca za plaćanje putarine kako bi se na taj način brže završila plaćanja i time skratilo vreme čekanja na naplatnim stanicama. Obaveštenje će biti napisano na tri strana jezika: engleskom, nemačkom i turskom.

 Da bi ubrzali prolazak vozila inkasanti će imati obezbeđenu dovoljnu količinu sitnog novca za vraćanje kusura.

– Uobičajeni sistem rada naplatne stanice „Niš” je osam kanala za naplatu putarine i tri kanala za izdavanje kartica. U slučaju povećanog protoka saobraćaja režim rada naplatne stanice biće promenjen, tako što će se putarine plaćati na 10 kanala, a izdavanje kartica na jednom kanalu uz dodatne ekipe inkasanata koji će kartice ručno deliti vozačima – navedeno je u saopšenju.

 Svi kanali na naplatnim stanicama i izdavanju kartica raditće 24 sata dnevno bez pauze. Rezervne ekipe inkasanata zamenjivaće umorne inkasante kako bi se ubrzao proces rada i naplata putarine. Rezervne ekipe tehničke službe dežuraće na terenu u slučaju nepredviđenih situacija i eventualnog otkazivanja tehničkih uređaja.

Iz „Puteva Srbije” napominju da je prolazak vozila kroz naplatnu stanicu u toku jednog sata ograničen propusnom moći naplatne stanice. Kroz naplatnu stanicu Niš u toku jednog sata može da prođe 1.800 vozila. „Obrada” jednog vozila na naplati putarine inkasanta traje u proseku od 15 do 30 sekundi u zavisnosti od sredstava plaćanja - gotovina (dinari/devize), bankarske kartice, navodi se u saopštenju i dodaje da je najbrži način plaćanja putarine kada vozači pripreme tačan iznos novca, a najsporiji putem bankarskih kartica.

U slučaju potrebe za putnike biće obezbeđena voda i stalno dežurstvo ekipa hitne pomoći.

T. T.  – M. U. A.

objavljeno: 14.07.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.